Predsjednik Sabora Josip Leko čestitao Svjetski dan Roma

Zagreb – U povodu Svjetskog dana Roma predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko uputio je čestitku svim Romima u Hrvatskoj:

„Izgradnja i razvoj društva utemeljenog na demokratskim vrijednostima i slobodama te zaštiti ljudskih i manjinskih prava je općeprihvaćen međunarodni standard kome teže najrazvijenije države svijeta. Da demokratske vrijednosti i ljudska te manjinska prava ne bi ostali tek slovo na papiru, važno je da svaki član društva, svaki građanin to prepozna kao svoj osobni cilj i ljudsku obvezu u svakodnevnom životu.

U povodu Svjetskog dana Roma izražavam stoga zadovoljstvo što su Romi u Hrvatskoj iskoristili svoja ustavna i zakonska prava da se i sami, političkim djelovanjem i kroz vlastite civilne udruge, uključe u razvoj Hrvatske na području zaštite ljudskih i manjinskih prava. Time ne samo da je postignut napredak u smanjenju društvene marginalizacija Roma, nego je općenito podignuta i razina tolerancije, razumijevanja i poštovanja u hrvatskom društvu prema Romima kao ravnopravnim sugrađanima.

U želji da nastavkom suradnje zajedničkim nastojanjima postignemo daljnje uspjehe u participaciji Roma u svim segmentima društvenog života, svim Romima u Hrvatskoj čestitam njihov dan.“

Autor: Ured predsjednika Sabora