Predsjednik Sabora Josip Leko primio veleposlanika Tunisa Mohameda Samira Koubaau

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je opunomoćenog i izvanrednog veleposlanika Republike Tunisa u Republici Hrvatskoj sa sjedištem u Beču Mohameda Samira Koubaau. Razgovarali su o demokratskoj tranziciji u Tunisu, pomoći koju u tome može pružiti Hrvatska te razvoju gospodarskih i kulturnih odnosa.

Leko je istaknuo da Hrvatska posebnu pozornost posvećuje događajima u sjevernoj Africi te da je zainteresirana za razvoj demokratskih procesa u Tunisu i cijeloj toj regiji. Smatra da je odnose moguće podići na višu razinu kroz suradnju u Uniji za Mediteran, međuparlamentarnu suradnju i programe suradnje Ministarstva za vanjske i europske poslove sa zemljama Sjeverne Afrike. Ocijenio je da je u obostranom interesu povećati političku i gospodarsku suradnju, posebno u području turizma i zaštite okoliša jer je zajednički interes zaštiti Sredozemno more.

Koubaa je čestitao Hrvatskoj na pristupanju Europskoj uniji te zahvalio na pomoći koju Vlada RH pruža demokratskom procesu u Tunisu. Podsjetio je da je njegova zemlja prva na sjeveru Afrike krenula na put demokratizacije te da bi uspjeh tog procesa bio poruka ohrabrenja i za druge zemlje te regije. U tom smislu najavio je da bi vladajuća koalicija u Tunisu do kraja ovog mjeseca trebala donijeti nacrt Ustava, a do kraja godine Izborni zakon. Koubaa je rekao kako je njegova zemlja zainteresirana za hrvatska iskustva u procesu demokratizacije i tranzicije.

Koubaa je predsjedniku Sabora prenio poziv predsjednika Konstitutivne skupštine Tunisa Mustafe Ben Jafara da posjeti Tunis. 

Autor: Ured predsjednika Sabora