Simboličnim puštanjem balona obilježen Svjetski dan autizma

Zagreb - Svjetski dan autizma, 2. travnja, obilježen je danas na zagrebačkom Trgu sv. Marka pod sloganom "Autizam treba sustavno rješenje" simboličnim puštanjem balona u zrak.

Plave balone s natpisom "Autizam 8000", koji simboliziraju osam tisuća djece i odraslih s autizmom u Hrvatskoj i čekaju primjereno rješenje skrbi, u zrak su pustili predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, ministri Željko Jovanović i Rajko Ostojić, Sanja Musić Milanović, supruga premijera Zorana Milanovića, te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Balone su diljem Hrvatske pustili i gradonačelnici gradova u kojima djeluju udruge za autizam, a večeras će simbolično plava svjetla zasvijetliti na zgradi Vlade.

Ujedinjeni narodi 2008. godine proglasili su 2. travnja Svjetskim danom svjesnosti o autizmu, a Udruga za autizam Hrvatske, uz središnje obilježavanje na Trgu sv. Marka, organizirala je i okrugli stol u Hrvatskome saboru. Predsjednica Udruge za autizam Lidija Penko istaknula je kako očekuju da će od danas početi sustavna realizacija potreba osoba s autizmom diljem Hrvatske. 
- Mislim da je roditeljima poslana nada, ali tu nadu treba pretvoriti u praksu, poručila je.
Dijagnostički centri, rano prepoznavanje, rana dijagnostika, rani rad s djecom i podrška roditeljima, uređeniji obrazovni sustav integracije i asistenti u nastavi najvažniji su problemi koje treba riješiti, istaknula je Penko. Upozorila je i da odrasle osobe s autizmom nerijetko završavaju u psihijatrijskim ustanovama umjesto u primjerenim stambenim zajednicama.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko napomenuo je da država, ma koliko bila organizirana i sposobna, nije svemoćna te da je zato vrlo važno da postoji civilno društvo i solidarnost među ljudima.

Povjerenica predsjednika Republike Ive Josipovića za osobe s invaliditetom Vesna Škulić rekla je kako je "najgore što nam se moglo dogoditi da smo i prošle godine puštali plave balone i da smo propustili jednu godinu i nismo napravili ništa" te izrazila vjeru da će do sljedeće godine doći do pomaka i integracije djece s autizmom u društvo.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak rekla je da već punih 25 godina roditelji, udruge i stručnjaci upozoravaju na problem sustavnog kršenja prava osoba s autističnim spektrom te naglasila da je potrebno omogućiti da se rješenja njihovih problema pronađu u njihovim sredinama, a ne da se usmjeravaju u Centar za autizam u Zagreb.
- U tom smislu vjerujemo da ovo obilježavanje neće biti samo za jedan dan, već da će se doista poduzeti konkretne aktivnosti kako bi se pronašlo sustavno rješenje za osobe s autizmom, rekla je.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić istaknula je kako je briga za osobe o autizmom nešto što nadilazi jedno ministarstvo te istaknula da su prošli tjedan dobili uporabnu dozvolu za Centar za autizam u Splitu te uskoro slijedi njegovo otvaranje. 
- Po prvi puta u našim internim pravilnicima uvrstili smo stručnjake koji rade s osobama s autizmom kao dio sustava socijalne skrbi, istaknula je.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović poručio je kako Hrvatska mora biti društvo jednakih šansi za sve, tako i za sve osobe s poteškoćama, a u ovom slučaju i za osobe s autizmom. 
- Mi želimo da kroz sustav odgoja i obrazovanja omogućimo svim osobama s autizmom da u skladu sa svojim potrebama, sposobnostima i interesima mogu razviti sve one vještine koje će im omogućiti da imaju kvalitetan život - i to je naša osnovna poruka gdje zajedno u suradnji s ostalim ministarstvima želimo to osigurati, istaknuo je.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić naglasio je da je obveza društva da prepozna talente koje imaju djeca s autizmom i omogući im da ih razviju do kraja.

Autor: Hina