Uz najviše državne počasti pokopan predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem pokopan je danas na zagrebačkom gradskom groblju Mirogoju uz najviše državne počasti u nazočnosti članova obitelji, prijatelja, predstavnika državnog vrha i brojnih građana.

Opraštajući se od Borisa Šprema, predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović rekao je kako lijepe riječi o umrlima svi često govore, no o Borisu Špremu bile su govorene i za vrijeme njegova života. "Život je putovanje, a ne nekakva precizna destinacija ili cilj, zato što nikad ne znaš kad će prestati", poručio je Milanović.

"Boris Šprem bio je predsjednik Hrvatskog sabora, jedan od najviših dužnosnika Republike Hrvatske, a izbor na tu dužnost bio je izraz poštovanja i časti koju su mu iskazali njegovi politički saveznici, ali i oni iz drugog dijela političkog spektra", naglasio je u svom obraćanju predsjednik Republike Ivo Josipović. Saborski zastupnici, ali i mnogi hrvatski građani, voljeli su ga i poštovali, kazao je. "Opraštamo se od osobe koja je u svojoj dugoj i plodnoj političkoj karijeri ostala bez mrlja. Bio je na strani okupljanja, a ne razdvajanja", rekao je Josipović dodajući kako Špremovo djelo nije bilo malo i nije prošlo neprimijećeno u narodu.

Predvodeći crkveni obred pokopa, pomoćni biskup zagrebački msgr. Mijo Gorski izrazio je sućut obitelji, prijateljima i suradnicima Borisa Šprema u ime nadbiskupa zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića. Uz msgr. Gorskog u pogrebnom obredu sudjelovali su i župnik Koprivničkih Brega, Špremova rodnog mjesta, Josip Košćak i župnik Crkve Marije Pomoćnice s Knežije don Ivan Stojanović.

Pogrebna povorka s lijesom prekrivenim hrvatskim stijegom došla je do posljednjeg počivališta Borisa Šprema uz zvukove posmrtnog marša u izvedbi orkestra Hrvatske vojske. Pripadnici Oružanih snaga na početku pogrebne povorke nosili su sliku pokojnog Šprema, njegovo odličje Velereda kraljice Jelene i križ. Okupljenima su se kod grobnice obratila i dvojica Špremovih dugogodišnjih osobnih prijatelja Branko Klasić i Miljenko Bura.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem pokopan je uz najviše vojne počasti - počasnom paljbom s tri pucnja. Pripadnici Počasno-zaštitne bojne s lijesa su skinuli i složili državnu zastavu koju je časnik te bojne predao predsjedniku Vlade Milanoviću, a on ju je potom uručio Špremovoj supruzi Jasenki. (Hina)

Autor: Hina