Ante Babić sudjelovao na sastanku Odbora za energetiku, okoliš i vodne resurse Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran

Barcelona – Član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran Ante Babić sudjeluje na sastanku Odbora za energetiku, okoliš i vodne resurse, na kojem se raspravlja o projektima i inicijativama Unije za Mediteran na području zaštite okoliša.

Zastupnik Babić u svojem je govoru pozdravio prvo održavanje ministarske konferencije Unije za Mediteran o okolišu i klimatskim promjenama i dogovor postignut u svibnju u Ateni - pokretanje druge faze inicijative Horizon 2020, nastavak potpore projektima SWITCH-MED i Med ReSCP, osnivanje stručne skupine Unije za Mediteran za klimatske promjene te važnost razmjene iskustava između država sjevernog i južnog Mediterana, posebno u svjetlu usvajanja „Okvira za klimatsku i energetsku politiku u razdoblju 2020. - 2030.“ EU-a i održavanja UN-ova sastanka na vrhu o klimi u rujnu ove godine u Parizu.

Babić je istaknuo projekt „Mediteranski solarni plan“, koji je Hrvatska od samih početaka podržavala prepoznavši njegov ekološki i gospodarski potencijal za regiju te izrazio nadu da će sve prepreke povezane s projektom ubrzo biti otklonjene i da će započeti njegova puna provedba. Naglasio je važnost uključivanja svih zainteresiranih strana u uspješnu provedbu projekata - od državne i lokalne razine do civilnog društva i samih građana. U tom kontekstu, pozdravio je aktivnosti mreže volontera Let's do it Mediterranean! i njihovu inicijativu čišćenja Sredozemnog mora te upoznao sugovornike s ovogodišnjom akcijom čišćenja Jadranskog mora i njegove obale u Hrvatskoj.

Zaključno je Babić izvijestio o namjeri Komiže da se uključi u mrežu „Eko-gradova na Sredozemlju“ te najavio održavanje sljedećeg sastanka Odbora početkom listopada u Hrvatskome saboru. 
 

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove