Čestitka predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada u kojoj stoji:

„Svim Hrvaticama i Hrvatima u domovini i inozemstvu te građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam Dan neovisnosti, uime Hrvatskoga sabora i osobno.

Dan 8. listopada 1991. ostat će trajno upisan u hrvatskoj povijesti kao dan kada je Hrvatski sabor donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ-a. Ovom odlukom, uz Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske i Ustavnu odluku o suverenitetu i samostalnosti Republike Hrvatske, koje je Hrvatski sabor donio 25. lipnja 1991. godine, Hrvatska postaje suverena, samostalna i neovisna država pokrenuvši postupak za međunarodno priznanje.

Hrvatski sabor je ovim državnim aktima potvrdio dugogodišnju težnju hrvatskoga naroda da svoju budućnost gradi u slobodnoj, suverenoj, samostalnoj, neovisnoj, demokratskoj i pluralističkoj Hrvatskoj.

Za takvu Hrvatsku, mnogi hrvatski branitelji i njihove obitelji podnijeli su domoljubno i časno velike žrtve u Domovinskom ratu i na tome ćemo im zauvijek biti zahvalni. A baština i vrijednosti Domovinskog rata, kao polazne točke suvremene hrvatske države, obvezuju nas da ih čuvamo i prenosimo mlađim naraštajima.

Danas kada osnažujemo budućnost naše domovine, moramo biti svjesni da ona ovisi samo o nama samima – o našoj samosvijesti, snazi, domoljubnom osjećaju, odlučnosti, odgovornosti i slozi.

S tom sviješću, i uz usklađeno djelovanje građana i svih razina vlasti, Hrvatska može trajno ići prema naprijed i biti zemlja na koju će biti ponosan svaki hrvatski građanin. A to je zemlja koja trajno osnažuje svoj identitet, tradiciju, temeljne vrijednosti i svoje institucije. Zemlja koja, u skladu s načelima solidarnosti i pravde, poštuje svakog čovjeka i njegovo dostojanstvo te štiti obitelj, mlade i najslabije osobe. Kao i zemlja gospodarske perspektive i sigurnosti koja ima jasnu i prepoznatljivu ulogu u današnjem međunarodnom poretku, u kojem brine o svojim nacionalnim interesima.

Sretan Dan neovisnosti Republike Hrvatske!“