Članovi Odbora za vanjsku politiku održali sastanak s izaslanstvom indonezijske međuparlamentarne skupine prijateljstva

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac i članovi Odbora Marin Jurjević i Igor Kolman sastali su se danas s članovima indonezijske međuparlamentarne skupine prijateljstva predvođene voditeljem skupine Surahmanom Hidayatom.

Milorad Pupovac uvodno je upoznao sugovornike s najvažnijim hrvatskim vanjskopolitičkim i gospodarskim prioritetima. Sveukupne odnose Hrvatske i Indonezije ocijenio je dobrima i naglasio kako postoje brojne mogućnosti njihova unapređenja na bilateralnoj i multilateralnoj razini. Govoreći o dosadašnjoj gospodarskoj suradnji i perspektivi njezina unapređenja, podsjetio je na Indonezijsko-hrvatski gospodarski forum održan prošle godine u Jakarti, prisutnost hrvatskih tvrtki na indonezijskom tržištu te na mogućnosti razvoja suradnje na području brodograđevne industrije i turizma. -U okviru multilateralne suradnje Hrvatska, kao nova članica EU-a, zalagat će se za daljnje jačanje odnosa EU-a i ASEAN-a te za čvršću suradnju Indonezije i Hrvatske unutar UN-a u pitanjima od zajedničkog interesa, dodao je Pupovac. 

Voditelj indonezijske međuparlamentarne skupine Surahman Hidayat istaknuo je kako Indonezija cijeni pozitivnu vanjskopolitičku ulogu Hrvatske u regiji i njezinu podršku susjednim zemljama na putu u EU. -Interes je Indonezije unapređenje odnosa s Hrvatskom jačanjem parlamentarne suradnje, suradnje na području znanosti i tehnologije, obrazovanja i kulture, rekao je Surahman Hidayat. Posebno zadovoljstvo izrazio je napretkom koji je do sada postignut u suradnji obrazovnih institucija te jačanjem međureligijskog dijaloga, o čemu među ostalim svjedoči nedavno potpisan bilateralni sporazum između Sveučilišta u Zagrebu, Filozofskog fakulteta Družbe Isusove i Sveučilišta u Jakarti, te Memorandum o razumijevanju potpisan između Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i Ministarstva vjera Indonezije. 
 

Autor: Služba za medije