Daniel Mondekar primio predsjednika Republike Estonije Toomasa Hendrika Ilvesa

Zagreb - Voditelj Hrvatsko-estonske međuparlamentarne skupine prijateljstva Daniel Mondekar i članovi skupine primili su u službeni posjet predsjednika Republike Estonije Toomasa Hendrika Ilvesa.

Voditelj Skupine Daniel Mondekar uvodno je zahvalio predsjedniku Estonije na podršci koju Republika Estonija pruža Republici Hrvatskoj u procesima pristupanja euroatlantskim integracijama, kao i na iskazanom interesu za rad Skupine prijateljstva. Naglasio je da Estonija služi kao uzor Republici Hrvatskoj, posebno na području znanosti i IT tehnologija. Ujedno je izvijestio estonskog predsjednika da Skupina namjerava u posjet Saboru pozvati estonskog veleposlanika. S tim u vezi, oba su se sugovornika složila da parlamentarna diplomacija bitno pridonosi razvoju bilateralnih odnosa dviju zemalja. Daniel Mondekar se osvrnuo na stagnaciju kulturne razmjene te najavio kako bi u idućem razdoblju trebalo pojačati suradnju na tom polju.

Predsjednik Republike Estonije Toomas Hendrik Ilves naglasio je kako su bilateralni odnosi veoma dobri, posebno zbog niza sličnosti između obiju zemalja. Istaknuo je da se Estonija zalaže za trenutačno primanje Republike Hrvatske u NATO savez i EU.

Dio razgovora bio je posvećen i cyber kriminalu s obzirom na vrlo visoku razvijenost Estonije u elektroničkom poslovanju i ICT tehnologijama općenito. U okviru tog razgovora predsjednik Ilves uputio je poziv za posjet estonskoj IT Akademiji. Zastupnici su izrazili zainteresiranost za suradnju na području znanosti i zaštite okoliša, a posebno za suradnju na području zdravstvene zaštite, reforme zdravstva i primjene IT tehnologije u zdravstvu. Obje su se delegacije složile da se o svim oblicima suradnje daljnja strategija razradi s estonskim veleposlanikom.

Na kraju susreta Toomas Hendrik Ilves i voditelj Skupine Daniel Mondekar izrazili su obostrano zadovoljstvo razmijenjenim mišljenjima i postignutim dogovorima.

Autor: Služba za odnose s javnošću