Frano Matušić primio ministra savjetnika u kosovskom veleposlanstvu Urtaka Hamitija

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Frano Matušić primio je u službeni posjet ministra savjetnika u Veleposlanstvu Republike Kosovo u Republici Hrvatskoj Urtaka Hamitija.

Urtak Hamiti pozvao je predsjednika Odbora za vanjsku politiku Franu Matušića na sudjelovanje na regionalnoj parlamentarnoj konferenciji u Prištini na temu "Odnosi u regiji i europske integracije", koja će se održati u rujnu ove godine, a okupit će predsjednike vanjskopolitičkih odbora parlamenata zemalja regije. Dodao je kako su svoj dolazak već potvrdili predsjednici vanjskopolitičkih odbora Makedonije, Albanije i Bugarske. 

Frano Matušić prihvatio je poziv te ujedno uputio poziv vanjskopolitičkom odboru kosovskog parlamenta da posjeti Hrvatski sabor. Naglasio je da je Hrvatska spremna surađivati na svim inicijativama, jer je ulazak u europske integracije zemalja regije interes i želja i same Hrvatske koja je na kraju svog puta u Europsku uniju i koja je već članica NATO-a. Obostrano je ocijenjeno da ima prostora za jačanje suradnje srodnih parlamentarnih odbora. "Hrvatski primjer može poslužiti kao pozitivan primjer za sve zemlje u regiji kako postići integraciju unatoč poteškoćama", rekao je Matušić. 

Razgovaralo se i o trenutačnoj političkoj situaciji na Kosovu. Urtak Hamiti izvijestio je Franu Matušića da je do sada Republiku Kosovo priznalo 66 država, od kojih je većina država Europe. Stoga unatoč trenutačnom usporavanju procesa priznavanja, Kosovo očekuje da će uskoro postati članicom Ujedinjenih naroda. Frano Matušić istaknuo je privrženost hrvatske vanjske politike stvaranju okružja regionalne stabilnosti i suradnje, dodavši kako upravo proces eurointegracija može rasteretiti čitavu regiju negativnog naslijeđa prošlosti.

Autor: Služba za odnose s javnošću