Frano Matušić primio veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u RH Jamesa B. Foleya

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić primio je u posjet veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u RH Jamesa B. Foleya.

Sugovornici su se uvodno složili da su odnosi dviju zemalja iznimno dobri i sadržajni. Posebno je istaknuta bliska suradnja u okviru NATO saveza i kontinuirana potpora SAD-a pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić pozdravio je nedavne inicijative SAD-a u cilju smanjivanja i ograničavanja broja nuklearnog naoružanja.

Govoreći o euroatlantskim integracijama, veleposlanik James B. Foley istaknuo je kako američka strana iznimno cijeni doprinos Hrvatske u NATO savezu, a posebno angažman hrvatskih snaga u okviru misije u Afganistanu. Frano Matušić upoznao je gosta s trenutačnim stanjem pregovora za pristupanje Hrvatske EU. Rekao je kako se nada da će Hrvatska otvoriti preostala tri poglavlja za vrijeme španjolskog predsjedanja EU, te zaključiti pregovore ove godine, kako je planirano. Tom je prilikom veleposlanik James B. Foley rekao da je punopravno članstvo Hrvatske interes i RH, ali i Europske unije. Sugovornici su se složili da je napredak Hrvatske dobar signal i za ostale države u regiji. Razmijenivši stajališta o trenutačnoj situaciji u Jugoistočnoj Europi, Frano Matušić rekao je da će Hrvatska pružiti svoju punu potporu svim susjednim državama u njihovim nastojanjima da se približe euroatlantskim integracijama.

Na sastanku se razgovaralo i o mogućnostima proširenja suradnje, ponajprije investicijama u više gospodarskih sektora. Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić uputio je poziv članovima srodnih odbora američkog Kongresa i Senata za posjet Hrvatskoj. 

Autor: Služba za odnose s javnošću