Hrvoje Nekić i članovi skupine prijateljstva Hrvatske i Litve susreli se s litavskim izaslanstvom

Zagreb - Izaslanstvo međuparlamentarne skupine prijateljstva Litve i Hrvatske u parlamentu Litve susrelo se s međuparlamentarnom skupinom prijateljstva Hrvatske i Litve u Hrvatskome saboru na čelu s voditeljem skupine Hrvojem Nekićem. 

Izraženo je mišljenje kako su skupine prijateljstva temelj bilateralnih odnosa te kako ih je potrebno podići na višu razinu. Voditelj litavskog izaslanstva Emanuelis Zingeris osvrnuo se na posjet izaslanstva Osječko-baranjskoj županiji. Tom su prilikom predstavljene gospodarske mogućnosti županije, ali i mogućnosti razvoja suradnje u područjima gospodarstva, zaštite okoliša i korištenja obnovljivih izvora energije. 

Zingeris je naglasio kako je Litva spremna pružiti svoju pomoć prenošenjem pozitivnih iskustava u provođenju projekata financiranih od Europske unije. Razmijenili su i mišljenja o energetskoj sigurnosti regije te potrebi zajedničkog djelovanja na tom polju. Članovi litavskog izaslanstva ukazali su na nužnost zaštite prirode, okoliša, ljudskih prava, ali i potrebu zaštite nacionalnih interesa unutar Europske unije. 

Zaključno je Zingeris pozvao predstavnike međuparlamentarne skupine prijateljstva u Hrvatskome saboru u radni posjet Republici Litvi radi daljnjeg jačanja parlamentarne dimenzije bilateralnih odnosa dviju zemalja. 
 

Autor: Služba za medije