Leko: Hrvatska je prijatelj Gruziji u europskim integracijama

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sastao se s državnim ministrom za europske i euroatlantske integracije Gruzije Aleksijem Petriašvilijem. Čestitao mu je na potpisanom Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Gruzije i Europske unije.
 
- Hrvatska će biti dobar prijatelj Gruzije u Europskoj uniji, politika proširenja je hrvatski interes, naglasio je Leko. Dodao je kako je suradnja parlamenata ključna u procesu europskih integracija. Ponovio je kako Hrvatska poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Gruzije.

Petriašvili je zahvalio Hrvatskoj na potpori te zamolio da Hrvatski sabor čim prije ratificira SSP Gruzije i EU-a. Ocijenio je da je pred Gruzijom težak proces reformi i usklađivanja sa zakonodavstvom Europske unije. - Hrvatska ima vrijedno iskustvo prilagodbe Europskoj uniji, Gruzija bi cijenila vaše savjete kako bi ubrzala taj proces te izbjegla moguće pogreške, rekao je Petriašvili. Izrazio je zabrinutost jer, kako je rekao, njegova zemlja nema dovoljnu potporu u NATO-u za dobivanje Akcijskog plana za članstvo (MAP). Zabrinut je i zbog ruske politike prema susjednim zemljama. Ocijenio je kako se u Ukrajini danas ponavlja isti scenarij koji se dogodio u Gruziji 2008. godine.

Petriašvili je istaknuo i povoljnosti koje Gruzija pruža za inozemne ulagače te je pozvao predsjednika Hrvatskoga sabora da s izaslanstvom hrvatskih gospodarstvenika službeno posjeti Gruziju.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora