Leko i Kaur za snažnije gospodarske veze Hrvatske i Indije

Zagreb – Indija je jedna od onih zemalja koje su za Hrvatsku, uz članice EU-a, iznimno bitne, rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko na sastanku s indijskom ministricom vanjskih poslova Preneet Kaur, koja boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj. Leko je istaknuo kako dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja, što omogućuje plodniju suradnju u budućnosti. 

- Htjela sam pokazati važnost dugotrajnih odnosa Indije i Hrvatske, koji se razvijaju još od doba Nehrua i Tita. Stoga sam za ovo putovanje izabrala samo posjet Hrvatskoj, rekla je Kaur. Čestitala je Hrvatskoj na članstvu u Europskoj uniji, ocijenivši da će to ojačati hrvatsko-indijske odnose. Izrazila je želju da Hrvatska podupre trgovinski sporazum koji Indija želi zaključiti s Europskom unijom. Kaur je najavila da će indijska vlada i Gospodarska komora u ožujku organizirati konferenciju o suradnji Indije s državama Srednje Europe te izrazila nadu da će na tom skupu sudjelovati i hrvatski ministar gospodarstva.

Leko i Kaur istaknuli su i važnost parlamentarne suradnje, kao i intenzivne kulturne odnose. Kaur je ocijenila da na temelju dobre suradnje u kulturi dvije zemlje mogu izgraditi i bolju gospodarsku suradnju.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora