Leko: Koridor VC otvara perspektive Odžaku

Odžak - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko u ponedjeljak navečer u Odžaku izjavio je kako će koridor VC otvoriti perspektive toga kraja te je najavio angažman na razvoju projekata koji bi odžačko područje zaštitili od elementarnih nepogoda poput poplava koje su nedavno zahvatile područje Bosanske Posavine.

Leko se na kraju prvog dana dvodnevnog posjeta BiH sastao s lokalnim dužnosnicima i predstavnicima odžačkih Hrvata s kojima je razgovarao o prekograničnoj suradnji i nekim zajedničkim projektima.

-Vrlo je vrijedno spomenuti koridor VC koji otvara perspektivu BiH, ali posebice odžačkom kraju, rekao je Leko, spomenuvši i most na Savi u tom području. -Pokušat ću na skorašnjem sastanku Dunavske inicijative iznijeti stajalište da se pokuša pomoći, odnosno vidjeti koje se sve klimatske promjene događaju i kako ih spriječiti, kazao je Leko. 

Predsjednik Sabora razgovarao je i o gospodarskoj suradnji Hrvatske i BiH, osobito Odžaka, čiji predstavnici vjeruju da imaju komparativne prednosti za suradnju s hrvatskim tvrtkama iz poljoprivredne i prehrambene industrije. Odžački dužnosnici u svojim su izjavama isticali kako je boravak predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke u njihovu gradu posjet najvišeg ranga iz Hrvatske nakon rata, koji bi mogao potaknuti pomoć iz Hrvatske kojom bi se spriječilo iseljavanje Hrvata s tog područja.

Leko je prije Odžaka posjetio Tuzlu i Distrikt Brčko, a drugoga dana posjeta BiH obići će područje općine Domaljevac-Šamac i Orašje. Najavio je da će u Bosanskom Šamcu posjetiti i grob nedavno preminulog predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića. (Hina)
 

Autor: Hina