Leko primio predstavnike Saveza udruga branitelja radnika RH

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je predstavnike Saveza udruga branitelja Republike Hrvatske, koji su ga zamolili za posredovanje kako bi s mjerodavnim članovima Vlade i uprava poduzeća mogli otvoreno razgovarati o svojim problemima. 

Predsjednik Saveza Mirko Ljubičić napomenuo je da su prema broju članova najveća braniteljska udruga te da su hrvatski branitelji u Domovinskom ratu većinom bili radnici. Savez okuplja udruge branitelja zaposlenih u javnom sektoru – Hrvatskim šumama, Hrvatskim željeznicama, HEP-u, Petrokemiji, INA-i, RIZ Odašiljačima, Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu. 

Upoznali su predsjednika Sabora sa specifičnim problemima svake tvrtke. Kao zajednički i najveći problem ističu neprecizan Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za koji smatraju da se bavi isključivo stradalnicima, a ne i pravima ostalih branitelja. Upozorili su da u procesu restrukturiranja javnih poduzeća, konkretno u HŽ-u, branitelji dolaze prvi na liste za otpuštanje zaposlenih.

Leko je rekao kako je potrebno pronaći rješenje da hrvatski branitelji ne budu u stalnoj neizvjesnosti, u mjeri u kojoj to prilike u državi dopuštaju. Obećao je da će razgovarati s odgovornima u Vladi RH kako bi se dodatno informirao o navedenim problemima. Udrugama je, pak, predložio da iniciraju izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja na uobičajen način preko mjerodavnih ministarstava ili saborskih odbora. 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora