Martinčević, Stier i Hajduković održali sastanak s predsjednikom Zastupničkog doma Čilea Diegom Paulsenom Kehrom

Zagreb – Voditeljica Hrvatsko-čileanske međuparlamentarne skupine prijateljstva Natalija Martinčević, s članovima Skupine Davorom Ivom Stierom i Domagojem Hajdukovićem, primila je u četvrtak u službeni posjet predsjednika Zastupničkog doma Republike Čilea Diega Paulsena Kehra.

Na sastanku izaslanstava, na kojem je prisustvovao i novoimenovani veleposlanik Republike Čilea u Hrvatskoj Cristian Streeter Nebel, izražena je obostrana želja za nastavkom razvijanja prijateljskih odnosa između Hrvatske i Čilea te konkretne suradnje između dviju zemlja, a posebno među parlamentima. Također je istaknuta mogućnost širenja suradnje u području gospodarstva, turizma, zaštite okoliša i kulture čemu, kako je naglašeno, može doprinijeti brojna zajednica Hrvata u Čileu koja daje značajan doprinos čileanskoj politici, gospodarstvu te kulturi.

U razgovoru su razmotreni modaliteti daljnjeg jačanja parlamentarne suradnje kroz organiziranje što skorijeg susreta međuparlamentarnih skupina prijateljstva koje djeluju u Hrvatskome saboru i nacionalnom kongresu Čilea kako bi se dogovorili konkretni prioriteti suradnje. U tom kontekstu posebno je istaknuto obilježavanju 30. obljetnice priznanja Republike Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Čilea sljedeće godine. Razgovaralo se i o mogućnostima jačanja suradnje između Čilea i Europske unije pri čemu je rečeno kako Republika Hrvatska, kao članica Europske unije, može dati značajan doprinos. 

Na kraju razgovora Paulsen Kehr zahvalio je voditeljici Hrvatsko-čileanske međuparlamentarne skupine prijateljstva Nataliji Martinčević na toploj dobrodošlici u Hrvatskoj i Hrvatskome saboru.