Okrugli stol: Nejasna budućnost Škotske nakon referenduma o neovisnosti

Zagreb - Odluči li se na referendumu 18. rujna odvojiti od Velike Britanije, Škotsku očekuje neizvjesna budućnost, jer na ključna pitanja poput članstva u EU-u, nacionalne valute ili zaštite granica zasad nema jasna odgovora, upozorili su sudionici današnjega okruglog stola koji se u Saboru održao u organizaciji Hrvatsko-britanske međuparlamentarne skupine prijateljstva. 

-Hod prema neovisnosti Škotske ogroman je korak u nepoznato, s posljedicama koje je nemoguće predvidjeti. Oni koji se zalažu za referendum trebaju preuzeti punu odgovornost i odgovoriti na sva teška pitanja, rekao je britanski veleposlanik u Zagrebu Arthur Slinn. Naglasio je da britanska vlada nije neutralna kad je riječ o referendumu, ali se u kampanju ne namjerava uključiti jer, ističe, odgovor na referendumu moraju dati škotski građani. Slinn je uvjeren da Škotska prosperira u sadašnjoj zajednici, da se koristi svim beneficijama britanskog članstva u EU-u i važnošću Velike Britanije na međunarodnoj sceni, da sudjeluje u diplomatskoj mreži i djeluje u okviru skupina G8 i G20. Istaknuo je i da su se i brojne škotske tvrtke izjasnile da bi neovisnost štetila njihovim interesima. Podsjetio je da će se Škotska, proglasi li neovisnost, morati ponovno kandidirati za članstvo u EU-u i dobiti potporu svih 28 članica te poručio da nema nikakva jamstva da će ishod tih pregovora biti pozitivan. 

Michael Marra sa sveučilišta u Dundeeju kazao je, pak, kako ni jedna strana do sada nije iznijela prave argumente te naglasio kako je jasno da neovisnost nosi rizik, ali i mogućnosti. Izvijestio je da ankete u Škotskoj pokazuju kako neovisnost podupire oko 42 posto građana, a oko 58 posto ih je protiv. - Slična situacija traje već 40 godina, a ne znam hoće li što promijeniti to što se autorica Harryja Pottera JK Rowling angažirala protiv neovisnosti, našalio se Marra. 

Kazao je da na raspravu o referendumu jako utječe debata o položaju malih zemalja u EU-u te pitanje hoće li Škotska moći zadržati funtu kao nacionalnu valutu ili će biti primorana uvesti euro. - Ključno je i članstvo u EU-u jer Škotska nema kamo izići iz EU-a, ona je dio EU-a, kazao je. Marra također dvoji u ishod mogućih pregovora o članstvu Škotske u EU-u. -Tu se postavlja i pitanje drugih zemalja s vlastitim separatističkim pokretima, poput Francuske, Italije ili Belgije, kazao je. Marra smatra da i negativan odgovor na referendumu ne bi automatski značio da je pitanje Škotske riješeno. 

Ocijenio je da mora postojati i treća mogućnost, koja bi uključivala ostanak Škotske u okviru EU-a, ali uz jaču devoluciju i s puno većim ovlastima. Kazao je i kako su očiti konstitucionalni problemi unutar Velike Britanije koji će, uvjeren je, rasti kada su u pitanju Wales i Sjeverna Irska. - Vlada Ujedinjenog Kraljevstva nema odgovora na ustavne probleme, a najveće stranke ne pokazuju pravi interes za njihovo rješavanje, ocijenio je Marra.
 

Autor: Hina