Predsjednici saborskih Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav i Odbora za pravosuđe razgovarali s predsjednikom Suda EU-a

Zagreb - Predsjednici Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav i Odbora za pravosuđe, Peđa Grbin i Josip Kregar s članovima Odbora Miloradom Pupovcem, Vesnom Fabijančić-Križanić i Marinom Jurjevićem održali su zajednički sastanak s Vassiliosom Skourisom, predsjednikom Suda EU-a koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. 

Predsjednici saborskih Odbora uvodno su upoznali Vassiliosa Skourisa s aktualnom situacijom, ali i  poteškoćama u hrvatskom pravosuđu. Osim potrebe racionalizacije rada sudova, Kregar se osvrnuo i na potrebu rješavanja problema preopterećenosti rada Sabora u procesu donošenja velikog broja nacionalnih zakona, uz paralelno donošenje odluka i stajališta o brojnim dokumentima i propisima Europske unije. – Usavršavanjem procedure, smanjio bi se pritisak na parlament, a time postigla i kvaliteta donesenih odluka, dodao je Kregar. 

Govoreći o suradnji Hrvatske i  Suda Europske unije, sugovornici su se suglasili da ona do sada nije bila dostatna. – Očekujemo da će Hrvatska prihvatiti Sud Europske unije kao svoju instituciju, kao što je prihvatila i Europski sud za ljudska prava, istaknuo je Grbin. Navodeći slučaj "Maresti", Grbin je naglasio kako je presuda Europskog suda za ljudska prava u Hrvatskoj utjecala na izmjenu čitavog niza zakona iz ovog područja.  

Predsjednik Skouris, osvrnuvši se na rad Suda EU-a pojasnio je sugovornicama neke specifične aspekte njegovog djelovanja, ali je ukazao i na ograničene kompetencije Suda u odnosu na političke institucije EU-a. Suradnja sa nacionalnim pravosuđima zemalja članica u donošenju ispravnih odluka vezanih uz legislativu EU-a vrlo je važna, dodao je Skouris.

Sugovornici su se osvrnuli i na povjerenje građana u pravni sustav te dok je ono u Hrvatskoj izrazito nisko, Skouris je istaknuo kako prema istraživanjima "EU barometra", Sud Europske unije uživa mnogo veće povjerenje građana unije nego političke institucije EU-a. 
 

Autor: Služba za medije