Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko na RACVIAC-ovoj konferenciji istaknuo važnost razmjene sigurnosnih iskustava za regiju

Zagreb - Međunarodna suradnja na području sigurnosti jako je važna, a razmjena sigurnosnih iskustava među zemljama u regiji jugoistočne Europe iznimno je značajna za stabilizaciju i budućnost ovog prostora, izjavio je predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko trećeg i završnog dana konferencije RACVIAC-a "Odbori za obranu i sigurnost: Regionalna parlamentarna konferencija".

"Iznimno je važna međunarodna suradnja na području sigurnosti. Razmjena sigurnosnih i ukupnih iskustava među zemljama, a posebice susjednim zemljama, od iznimnog je značaja za stabilizaciju i budućnost ovog prostora. Stoga je od velikog značaja dati pravu i sadržajnu podršku naporima koje čine organizacije poput RACVIAC-a", rekao je Leko u  obraćanju sudionicima konferencije u Saboru, koja se od 12. do 14. prosinca održava u RACVIAC - Središtu za sigurnosnu suradnju, a samo jedan njezin dio održao se u Saboru.

"Hrvatska i zemlje u regiji imaju brojna područja od zajedničkog interesa i suradnja na tim područjima, posebno na sigurnosnom području, osigurava vitalne interese regije i svake zemlje u regiji. Podizanjem povjerenja, sigurnosti i trajne stabilnosti bit će moguće osigurati prosperitet i napredak svih zemalja i naroda koji na ovom prostoru žive. Taj proces je od vitalnog interesa za RH. Transformacija RACVIAC-a u Središte za sigurnosnu suradnju, okrenuto novim izazovima, sigurno je put u pravom smjeru po našem mišljenju", istaknuo je Leko. Prema njegovim riječima, pitanje rada državnoga sigurnosnog sektora i svega što on čini te parlamentarni nadzor nad njegovim radom ubrajaju se u temeljna pitanja uređenja svake države te su stoga pitanja kojima se bavi ova konferencija vrlo važna danas, ali i u budućnosti. Naglasio je da parlamentarni nadzor nad državnim sigurnosnim sektorom ovisi u prvom redu o ovlastima koje parlament ima u odnosu na vladu i službe sigurnosti te da ako parlament želi imati stvaran utjecaj na izvršnu vlast, mora imati važne i točne informacije.

Ova konferencija nastavak je niza aktivnosti koje je RACVIAC, u suradnji sa Zajedničkim povjerenstvom za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH, organizirao do sada kao forum parlamentaraca iz zemalja jugoistočne Europe i istaknutih stručnjaka za područje sigurnosti na temu parlamentarnog nadzora nad sektorom obrane i sigurnosti. Direktor RACVIAC-a Branimir Mandić rekao je da je svrha ove konferencije razmjena iskustava i najbolje prakse u radu, s ciljem poboljšanja parlamentarnog nadzora nad sektorom obrane i sigurnosti i primjeni postojeće legislative.
Sudionicima konferencije također su se obratili predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman, predsjednik Odbora za obranu Tomislav Ivić te voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Boris Blažeković. Konferencija je okupila parlamentarce i stručnjake iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Turske. (Hina)

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina