Predsjednik Hrvatskoga sabora uputio pismo predsjedniku Europskog parlamenta

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora g. Vladimir Šeks uputio je pismo predsjedniku Europskog parlamenta g. Patu Coxu povodom obilježavanja 15. siječnja, dana kada su prije dvanaest godina države članice Europske unije službeno priznale Republiku Hrvatsku.  

Predsjednik Šeks je u pismu naglasio kako je navedeni datum za sve u Hrvatskoj obilježio konkretno ostvarenje višestoljetnog sna koji je zaživio kroz službenu, međunarodnu potvrdu hrvatske državnosti i neovisnosti, te je potom istaknuo kako je Republika Hrvatska danas odlučnija no ikada da ustraje na putu ostvarenja svog strateškog vanjskopolitičkog cilja: postizanja članstva u Europskoj uniji. 

U nastavku pisma, predsjednik Hrvatskoga sabora posebno ističe kako navedeni cilj i nadalje uživa potporu svih parlamentarnih stranaka u novom sazivu Sabora, kao i veliku potporu hrvatske javnosti, što drži posebno važnim u smislu nastavka općeg pozitivnog ozračja u Hrvatskoj spram eurointegracijskih procesa. 

Zaključno, predsjednik Šeks izražava uvjerenje da će i novi saziv Hrvatskog sabora i ubuduće imati odlučujuću ulogu u procesu približavanja Europskoj uniji, posebno u kontekstu dovršetka procesa harmonizacije domaćeg zakonodavstva s europskim. Izražena je i želja za daljnjim nastavkom suradnje Hrvatskoga sabora i Europskog parlamenta na svim razinama.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora