Predsjednik Sabora primio predsjednika Republike Čile Ricarda Lagosa Escobara

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora g. Vladimir Šeks primio je predsjednika Republike Čile Nj. E. g. Ricarda Lagosa Escobara u okviru njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Escobar se zahvalio na mogućnosti susreta i razmjene mišljenja u Hrvatskom saboru, naglasivši kako je posjet svakom parlamentu ujedno i posjet samom središtu demokracije. S obzirom na važnost i korisnost interparlamentarnih odnosa, čileanski predsjednik je izrazio zadovoljstvo što su u izaslanstvu i dvojica zastupnika čileanskog parlamenta. Kako je riječ o zastupnicima hrvatskog porijekla, predsjednik Escobar osvrnuo se na vrlo aktivnu ulogu hrvatske zajednice u Čileu, istaknuvši kako je taj važan svojevrsni kapital znatno obogatio odnose dviju zemalja. 

Predsjednik Šeks je izrazio zadovoljstvo posjetom prvog južnoameričkog predsjednika Hrvatskoj i činjenicom da će se u okviru posjeta Hrvatskom saboru obratiti saborskim zastupnicima. Hrvatsko-čileanski bilateralni odnosi ocijenjeni su vrlo dobrima, pri čemu je kao posebna kvaliteta istaknut njihov kontinuitet koji je započeo i prije međunarodnog priznanja RH. Kako je naglasio predsjednik Sabora, Hrvatska je vrlo ponosna na činjenicu da su hrvatski iseljenici dali važan obol napretku čileanskog društva, te je stoga zainteresirana za očuvanje spona hrvatske dijaspore u Čileu s matičnom državom. Predsjednik Šeks je izrazio nadu da će gospodarski odnosi dviju zemalja i dalje jačati, spomenuvši kao jedan od vidova suradnje mogućnost korištenja hrvatskih luka i slobodnih zona. Na završetku razgovora, predsjednik Sabora se zauzeo za intenziviranje parlamentarne suradnje na razini parlamentarnih odbora i skupina prijateljstava.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora