Predsjednik Sabora primio šefa Ureda Promatračke misije Europske unije i veleposlanika Srbije i Crne Gore

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora g. Vladimir Šeks primio je šefa Ureda Promatračke misije EU u RH Hansa Ewea i veleposlanika Srbije i Crne Gore u RH Milana Simurdića. 

Predsjednik Šeks izvijestio je šefa Ureda Promatračke misije EU u RH o hrvatskim aspiracijama za članstvo u EU te našim nadanjima vezanim uz avis, dobivanje statusa kandidata i što skoriji početak pregovora o punopravnom članstvu s EU. Ukratko je prezentirana aktualna politička situacija u Hrvatskoj, s naglaskom na vladinu politiku prema manjinama i procesu povratka izbjeglica kao jednom od prioriteta Vlade. Šef Ureda Promatračke misije EU upoznat je s hrvatskim željama za što skorije rješavanje svih otvorenih pitanja sa susjedima, kao i za razvoj regionalne suradnje, pri čemu je istaknuto kako je RH spremna pružiti konzultativnu pomoć i potporu svim zemljama procesa stabilizacije i pridruživanja u njihovom približavanju EU. 

U razgovoru s veleposlanikom Srbije i Crne Gore u RH sugovornici su istaknuli potrebu za stalnim dijalogom dviju zemalja, koje pridaju veliku važnost stabilnosti i dobrosusjedskim odnosima u regiji. Veleposlanik Simurdić je ohrabrujućima ocijenio odnose srpske zajednice s novom Vladom, te izrazio uvjerenje da izbor troje predstavnika srpske manjine u Hrvatski sabor može pridonijeti daljnjoj stabilizaciji bilateralnih odnosa te odnosa s manjinama općenito. Uz uspješnu suradnju u multilateralnim forumima, izražena je potreba za boljom parlamentarnom suradnjom i na bilateralnoj razini. Predsjednik Šeks je izrazio zabrinutost zbog nedavnih nasrtaja na imovinu i sigurnost pripadnika hrvatske zajednice i institucija u Vojvodini (Bačkoj), te uvjerenje da će se ubuduće aktivno djelovati na obeshrabrivanju aktera nemilih događaja. I veleposlanik Simurdić je ukazao na određene pojavne oblike incidentnog ponašanja prema srpskoj zajednici, te se složio sa stajalištem da se radikalne opcije moraju definitivno spriječiti. U nastavku razgovora sugovornici su razmijenili mišljenja o brojnim pitanjima, a osobito o onima iz područja pravosuđa.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora