Predsjednik Sabora primio u nastupni posjet apostolskog nuncija Lozana

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora g. Vladimir Šeks primio je u nastupni posjet apostolskoga nuncija u RH Nj. E. Msgr. Francicsa Javiera Lozana.  

Apostolski nuncij je izrazio zadovoljstvo ostvarenom razinom odnosa između Republike Hrvatske i Svete Stolice, te iskazao punu potporu Vatikana nastojanjima Hrvatske da što prije postane punopravna članica europske obitelji. Istaknuvši važnost stabilnosti i mira kao ključnih vrednota na ovim prostorima, te naglasivši kako je RH zemlja potvrđene europske vokacije, apostolski je nuncij iskazao uvjerenje kako je Hrvatska nedvojbeni faktor stabilnosti u regiji, kojoj je potrebno osigurati ne samo deklarativnu, nego i konkretnu gospodarsku pomoć. 

Predsjednik Šeks se zahvalio na iskazanoj podršci, te izrazio odlučnost novoizabrane hrvatske vlasti da ispuni sve preostale obveze na putu prema europskim integracijama. U okviru odnosa s Vatikanom, naglašeno je kako će Hrvatska u potpunosti poštivati i implementirati sve ugovore potpisane sa Svetom Stolicom. Na području zakonodavstva, predsjednik Šeks je upoznao apostolskog nuncija s namjerom novoizabrane hrvatske vlasti da odgovarajućim zakonima štiti obitelj kao temeljnu jedinicu društva.

Predsjednik Šeks je zamolio apostolskoga nuncija da još jednom prenese iskrenu zahvalnost Svetoj Stolici na poduzimanju napora za međunarodno priznanje Republike Hrvatske. Posebno je izražena zahvalnost Svetom Ocu na dosadašnjim pastoralnim posjetima Hrvatskoj, kao i na porukama mira, tolerancije i dijaloga koje je u tim prigodama, kao jedan od vodećih moralnih autoriteta u svijetu, uputio narodu na ovim prostorima.

Autor: Ured predsjednika Sabora