Predsjednik Sabora primio veleposlanika Republike Austrije

Zagreb -  Predsjednik Hrvatskoga sabora g. Vladimir Šeks primio je u radni posjet veleposlanika Republike Austrije u RH Nj. E. dr. Hansa G. Knitela.

Predsjednik Šeks i veleposlanik Knitel ocijenili su austrijsko-hrvatske odnose izvrsnima, a tome u prilog govori i doista impresivan niz realiziranih bilateralnih susreta. Veleposlanik je izrazio potporu Austrije što skorijem uključivanju RH u EU, istaknuvši kako će Austrija na svaki način pomagati hrvatskim integracijskim nastojanjima. U razgovoru s predsjednikom Sabora, veleposlanik je istaknuo i neka otvorena pitanja između dviju zemalja, kao što su zabrana uvoza austrijskih goveda i goveđeg mesa u RH, pitanje odštete austrijskim građanima za oduzetu imovinu nakon 1945. godine, te ratificiranje sporazuma o zračnoj kontroli u srednjoeuropskom zračnom prostoru, potpisanog još 1997. godine. Obje su strane izrazile uvjerenje kako će navedena pitanja biti riješena u što skorije vrijeme, na obostrano prihvatljiv i zadovoljavajući način. 

Vezano uz europski integracijski proces, predsjednik Šeks je izvijestio veleposlanika kako hrvatska diplomacija, Vlada i Hrvatski sabor poduzimaju brojne akcije kako bi uvjerili EU da Hrvatska zadovoljava sve uvjete za stjecanje statusa zemlje-kandidata. U tom kontekstu je izvijestio veleposlanika i o nedavnom posjetu predsjednika Sabora i ministra vanjskih poslova SAD-u. Nastojimo maksimalno ubrzano ispunjavati sve zadane kriterije, istaknuo je predsjednik Šeks, napomenuvši kako je hrvatska vlast odlučna rješavati sva važna pitanja, od povratka izbjeglica i  rješavanja spornih pitanja sa susjedima, do reforme pravosuđa i suradnje s haaškim tribunalom. 

Zaključno, veleposlanik Knitel je predsjedniku Šeksu predao pismo predsjednika Nacionalnoga vijeća Republike Austrije prof. dr. Andreasa Khola u kojem, uz čestitke  za izbor na dužnost predsjednika Sabora, upućuje poziv predsjedniku Šeksu da na čelu izaslanstva Hrvatskoga sabora službeno posjeti Beč u prvoj polovici 2004. godine. 
 

 
Autor: Ured predsjednika Sabora