Predsjednik Sabora razgovarao s veleposlanicima Poljske i Nizozemske

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je veleposlanika Republike Poljske u RH Kazimierza Kopyru i veleposlanika Kraljevine Nizozemske u RH Lionela Strengharta Veera.  

Veleposlanik Republike Poljske ocijenio je hrvatsko-poljsku suradnju vrlo dobrom, naglasivši kako je potrebno ojačati međuparlamentarnu suradnju. Istaknuto je kako će Poljska podržavati Hrvatsku u svim naporima vezanima uz pristupanje EU i NATO, a uloga Hrvatske u stabilizaciji regije ocijenjena je iznimno pozitivnom. Predsjednik Šeks ukratko je izvijestio veleposlanika o trenutačnim aspiracijama RH u vezi s NATO-om i EU, pri čemu je naglasio kako je nova Vlada odlučna ispuniti sve preuzete političke obveze. U okviru parlamentarne suradnje, izvijestio je veleposlanika kako će u Hrvatskom saboru uskoro biti formirana hrvatsko-poljska skupina prijateljstva. 

U razgovoru s veleposlanikom Kraljevine Nizozemske, predsjednik Šeks je zahvalio Nizozemskoj kao prvoj državi EU koja je Hrvatskoj odobrila predpristupne programe za EU, što shvaćamo kao nizozemsku potporu za hrvatsko približavanje Uniji. Veleposlanik je upoznat s hrvatskim aspiracijama u vezi s predstojećim mišljenjem Europske komisije te stjecanjem statusa zemlje-kandidata. U tom kontekstu, a s obzirom na nizozemsku suspenziju ratifikacije sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, predsjednik Šeks je istaknuo da nova Vlada poduzima sve kako bi ispunila preuzete međunarodne obveze i ostvarila punu suradnju s haaškim tribunalom. Ujedno je izrazio nadu da će ti napori i ostvareni rezultati biti prepoznati od strane Europske komisije prilikom donošenja avisa. U vezi s politikom Vlade prema manjinama, naglašeno je kako je Vlada poduzela odlučne korake radi integriranja manjina u javni i politički život. Sugovornici su se suglasili kako je između dviju zemalja potrebno ojačati gospodarsku suradnju te eliminiranjem birokratskih barijera stvoriti povoljnu klimu za privlačenje nizozemskih ulaganja u RH. 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora