Predsjednik Sabora sudjelovao na svečanosti 299. sinjske alke

Sinj - U Sinju su u nedjelju završene trodnevne 299. alkarske svečanosti na kojima je bio i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko s potpredsjednicima Sabora Stazićem, Čuljkom i Reinerom. 

Na ovogodišnjoj Alci za slavodobitnika se natjecalo 17. alkara kopljanika, a slavodobitnik je Denis Gugić kojemu je ovo druga osvojena Alka. Slavodobitnika je darivao predsjednik RH Ivo Josipović, pokrovitelj Sinjske alke, sabljom i zlatnim prstenom s hrvatskim grbom, a njegova momka kuburom i srebrnim prstenom. Utrku je pratilo nekoliko tisuća gledatelja, među kojima i brojni državni dužnosnici, župani i gradonačelnici, crkveni velikodostojnici te članovi diplomatskog zbora. 

Sinjska alka je hrvatska viteška igra kojom se slavi pobjeda nad turskim osvajačima 14. kolovoza 1715. godine. Na taj je dan sedam stotina branitelja iz Sinja odbilo navalu Mehmed-paše Čelića i njegovih šezdeset tisuća vojnika. Sinjani su utemeljili vitešku igru Alku, oživljavajući tako svake godine prve nedjelje u kolovozu svoju slavnu pobjedu. 

U znak priznanja za poticanje domoljublja i očuvanje povijesnih, kulturnih, etnografskih i drugih vrijednosti, Sinjska alka je po međunarodnim mjerilima proglašena pokretnim spomenikom kulture najviše kategorije 1979., a 15. studenoga 2010. upisana je na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi. (Hina)
 

Autor: Hina/Služba za medije