U Hrvatskome saboru boravi izaslanstvo Zakonodavnog odbora Skupštine Crne Gore

Zagreb – U radnom posjetu Hrvatskome saboru boravi izaslanstvo Zakonodavnog odbora Skupštine Crne Gore.

Na sastanku s potpredsjednikom Hrvatskoga sabora Nenadom Stazićem potvrđeni su prijateljski i suradnički odnosi dviju zemalja. Gosti iz Crne Gore bili su posebno zainteresirani za pregovarački proces Hrvatske s Europskom unijom. Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Nenad Stazić predstavio je iskustva Hrvatske iz pregovaračkog procesa s Europskom unijom te posebno istaknuo važnost pregovaračkog poglavlja 23. kao i borbu protiv korupcije te vladavinu prava. Razgovaralo se i o novoj ulozi Hrvatskoga sabora nakon što je Hrvatska postala članica Europske unije. Član Zakonodavnog odbora Skupštine Crne Gore Luiđ Škrelja zahvalio je ovom prigodom Hrvatskoj na pružanju značajne pomoći u kontekstu eurointegracija Crne Gore. 

Na sastanku s članovima Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina fokus razgovora bio je na nadležnostima i aktivnostima Odbora. Članica Odbora Melita Mulić istaknula je da je Odbor jedan od najbrojnijih u Saboru i broji 15 članova. Odbor je nadležan za zaštitu i unapređenje ljudskih prava i sloboda u najširem smislu te ostvarivanje prava nacionalnih manjina utvrđenih Ustavom Republike Hrvatske i zakonima, istaknula je Mulić. U nastavku je bilo riječi i o položaju nacionalnih manjina u Hrvatskoj te njihovoj zastupljenosti u Hrvatskome saboru. 

Na kraju posjeta Hrvatskome saboru crnogorsko se izaslanstvo sastalo i s predsjednikom Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđom Grbinom, potpredsjednikom Odbora Vladimirom Šeksom, članom Odbora Ivom Jelušićem te članicom Hrvatsko-crnogorske međuparlamentarne skupine prijateljstva Tatjanom Šimac Bonačić. 

Uvodno su razmijenjene informacije o nadležnostima i aktivnostima dvaju Odbora. Na upit crnogorskih kolega o iskustvima saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav tijekom pregovaračkog procesa s Europskom unijom, govorio je Vladimir Šeks, dok je prikaz rada Odbora u posljednjih godinu dana od kada je Hrvatska postala punopravnom članicom EU-a, dao Peđa Grbin. Govorilo se i o odnosu izvršne i zakonodavne vlasti u zakonodavnom procesu u Crnoj Gori i Hrvatskoj te u državama članicama EU-a. Na kraju sastanka Luiđ Škrelja, član Zakonodavnog odbora Skupštine Crne Gore, uputio je poziv hrvatskim kolegama za posjet Crnoj Gori. 
 

Autor: Služba za medije