Veleposlanici Čilea i Kine u radnom posjetu predsjedniku Hrvatskoga sabora

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora g. Vladimir Šeks primio je u radni posjet veleposlanika Republike Čile u RH Nj. E. g. Jorgea Dupouya Greza i veleposlanika NR Kine u RH Nj. E. Zhia Zhaolina.

U razgovoru s veleposlanikom Čilea, sugovornici su postojeću razinu bilateralnih odnosa ocijenili vrlo dobrom, naglasivši da je potrebno poduzeti napore kako bi se intenzivirala i trenutačno skromna gospodarska razmjena između dviju zemalja. Obje su strane izrazile zadovoljstvo što će predsjednik Čilea krajem siječnja posjetiti Hrvatsku, što je prvi službeni posjet jednog južnoameričkog predsjednika RH. Predsjednik Šeks je navedeni posjet ocijenio mogućim generatorom daljnjeg produbljivanja i jačanja čileansko-hrvatskih odnosa. Veleposlanik Čilea se zahvalio na ukazanoj časti da se čileanski predsjednik obrati zastupnicima Hrvatskog sabora, te je izrazio nadu da će tijekom posjeta biti realizirani susreti s hrvatskim sugovornicima na razini parlamenta, vlade i ministarstava, budući da će sastav čileanskog izaslanstva obuhvaćati i predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti. 

Veleposlanik NR Kine je u razgovoru s predsjednikom Šeksom naglasio kako je kineska strana vrlo zadovoljna postojećim odnosima s RH, koji su u neprekidnoj uzlaznoj liniji. O uspješnosti suradnje svjedoči cijeli niz hrvatsko-kineskih susreta na najvišoj državnoj i parlamentarnoj razini, te brojni ostvareni kontakti na razini izvršne vlasti. Osim bilateralnog aspekta, veleposlanik Kine drži kako dvije zemlje dobro surađuju i u okviru multilateralnih foruma. 

Kako je izvijestio veleposlanik, NR Kina cijeni i razumije napore RH da se što prije uključi u EU i NATO, a visoko cijeni i konstruktivnu ulogu RH u procesu mira i stabilizacije u regiji. Oba su sugovornika izrazila suglasnost kako je i parlamentarna suradnja vrlo dobra, te su predložila jačanje suradnje na razini parlamentarnih odbora, za što smatraju da će također pridonijeti jačanju sveukupnih odnosa dviju zemalja. Predsjednik Sabora je izrazio nadu da će predsjednik Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa prihvatiti njegov poziv i uskoro posjetiti RH, te je izrazio interes RH za kinesku potporu u hrvatskoj kandidaturi za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a 2008. godine.  
 

 

Autor: Ured predsjednika Sabora