Vladimir Šeks primio izraelskog veleposlanika Yosefa Amranija

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je u nastupni posjet veleposlanika Države Izrael u Republici Hrvatskoj Yosefa Amranija. 

Zajednički je zaključeno da dobri politički odnosi trebaju biti putokaz jačanju gospodarske suradnje, za što ima i potencijala i želje, s jedne i druge strane. Izrael i Hrvatska svakako žele tješnju suradnju, a to potvrđuju učestale razmjene posjeta na najvišoj političkoj razini. Izraelski veleposlanik izrazio je zadovoljstvo skorašnjim posjetom Izraelu predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića te potom posjetom predsjednika Hrvatskoga sabora Luke Bebića, koji će predvoditi visoko parlamentarno izaslanstvo u kojem će biti i potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks. 

U razgovoru su definirana moguća područja gospodarske suradnje, među kojima su svakako najperspektivnija ona u turizmu, poljoprivredi, tehnologiji i znanosti. Pritom je naglašeno da politička vodstva jedne i druge zemlje trebaju poticati takvu suradnju. Važan korak bio bi i uspostava izravnih letova te jačanje turističkog marketinga za privlačenje izraelskih turista kojih je godišnje u Hrvatskoj između 30 i 35 tisuća, iako je potencijal znatno veći, smatra izraelski veleposlanik. 

Potpredsjednik Šeks složio se s izraelskim veleposlanikom da se dobri politički odnosi trebaju oplemeniti sadržajima koji će biti u interesu jedne i druge zemlje. Stoga će i posjeti planirani za ovu jesen "biti u funkciji stvaranja mostobrana za suradnju na gospodarskim terenima", slikovito se izrazio potpredsjednik Šeks. Dodao je da je Hrvatska posebno zainteresirana za primjenu tehnologija koje su vezane za navodnjavanje gdje Izrael ima izvrsna iskustva koja bi Hrvatskoj bila vrlo korisna. Napomenuo je da izravne zračne veze mogu biti ključni faktor u izboru Hrvatske kao turističke destinacije.

Autor: Služba za odnose s javnošću