Govor predsjednika Hrvatskoga sabora Vladimira Šeksa na Desetom sastanku šefova država i vlada Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi, Zagreb, 11. svibnja 2007.

seecp.jpgPoštovana gospodo predsjednici država i vlada, poštovana gospođo Merkel, poštovani predsjedniče Europskog parlamenta Pöttering, poštovani gospodine Barrosso, uvaženi visoki uzvanici, uvažene ekscelencije, dame i gospodo.

Prije svega želim izraziti svoje zadovoljstvo što imam priliku obratiti vam se danas na Sastanku šefova država i vlada zemalja sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi.

Zemlje jugoistočne Europe u posljednjih su nekoliko godina ostvarile veliki napredak u ostvarenju svojih temeljnih ciljeva. Naš dio Europe kreće se u pravcu trajne stabilnosti i razvitka. Uvjeren sam da sve države ovog dijela Europe ostaju dosljedne europskom putu, te da će predanost europskim vrijednostima olakšati svakomu od nas ostvarenje vlastitih ciljeva. 
Proces suradnje i mehanizmi, koji će na ovom sastanku na vrhu biti utemeljeni, zasigurno će pomoći u ostvarenju tih ciljeva, a izražena spremnost EU-a, NATO i drugih najvažnijih čimbenika međunarodnih odnosa, potvrđuje da je riječ o uzajamnoj spremnosti da se ispune obećanja  i obveze.

Nije svrha regionalne suradnje da se države Jugoistočne Europe stope u nekakvu asocijaciju ovog dijela Europe, već je svrha usvajanje i promicanje europskih vrijednosti u okviru regionalne suradnje. Kada su u pitanju  države koje još nisu članice Europske unije i NATO saveza, regionalna suradnja, kao temelj dugoročne političke stabilnosti, sigurnosti i gospodarskog napretka, omogućit će im lakše i brže ostvarivanje europskih i euroatlantskih ciljeva.

Hrvatska će, nastavljajući pregovore o punopravnom članstvu u EU-u, te očekujući uskoro novi korak prema članstvu u NATO, nastaviti ustrajno i cjelovito provoditi i parlamentarno podupiranje prioriteta u djelovanju Procesa. Ta je dimenzija naše suradnje od osobita značenja. U oblikovanju nove slike europskog jugoistoka, upravo je na parlamentarnim zastupnicima da jasno i nedvosmisleno slijede glas svojih naroda i birača. A oni su se jasno opredijelili u prilog europskih standarda i takvog sutrašnjeg europskog jugoistoka, koji će biti potpuno spreman i sposoban u cijelosti se pridružiti novoj, proširenoj, slobodnoj i demokratskoj Europi.

Konferencija predsjednika parlamenta zemalja sudionica Procesa, koja je  16. travnja održana u Zagrebu, dala je značajan doprinos jačanju suradnje u našem dijelu Europe. Na njoj smo donijeli i konkretne smjernice za daljnje djelovanje parlamenata te je, između ostalog, ustanovljena i parlamentarna Trojka SEECP-a za čvršće odnose s europskim institucijama. Očekujem da će nova arhitektura regionalne suradnje, u kojoj postoji i parlamentarni element u obliku Središnje točke za parlamentarnu suradnju u Sofiji, dati Procesu jednu novu kvalitetu i dinamiku. Jačanjem suradnje parlamenata u Jugoistočnoj Europi potvrđuje se politička i demokratska zrelost,  u prilog ocjene da doista stojimo na pragu novog doba i da su europeizacija i modernizacija dio naše vizije te partnerskog odnosa s međunarodnom zajednicom i međunarodnim institucijama.

Zaključio bih da je pred nama zadaća cjelovitog promišljanja nove uloge naših država u Europi, te razrada mogućih novih načina djelovanja i suradnje u interesu jačanja političke i demokratske zrelosti, učvršćenja vrijednosti slobode, dijaloga i tolerancije i oblikovanja nove jugoistočne Europe. Čvrsto vjerujem da stojimo na pragu novog doba i da su europeizacija i modernizacija dva ključna načela kojima se moramo rukovoditi i kad nastavljamo rješavati pitanja naslijeđena iz prethodnog razdoblja, i naročito, kad oblikujemo našu budućnost.

Hvala na pozornosti.