25. rujna – Dan donošenja Odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom zemljom Hrvatskom

Pazinski proglasIzmjenama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj iz rujna 2005. godine, 25. rujna obilježava se kao spomendan značajan za očuvanje jedinstvenosti hrvatskog teritorija. To je Dan donošenja Odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom zemljom Hrvatskom. 

Toga je datuma 1943. godine u Pazinu održan sabor istarskih narodnih predstavnika iz svih dijelova Istre koji su pozdravili izjavu Narodnooslobodilačkog odbora za Istru od 13. rujna 1943. o priključenju Istre matici zemlji Hrvatskoj te Odluku ZAVNOH-a od 20. rujna o „priključenju Istre, Rijeke, Zadra i ostalih okupiranih krajeva Hrvatskoj“. 

Pazinska odluka o pripojenju Istre matici zemlji Hrvatskoj objavljena je narodu Istre proglasom 26. rujna 1943. 

Odluka, objavljena ubrzo nakon kapitulacije Italije 8. rujna 1943., iznimna je povijesna povelja koja označava prekretnicu u povijesti Istre, Rijeke, Zadra i otoka. ZAVNOH, kao začetnik vrhovnog predstavničkog i zakonodavnog tijela Hrvatske u poslijeratnom razdoblju, na Drugom zasjedanju u Plaškom u listopadu 1943. Pazinsku odluku proglasio je valjanom državnopravnom ispravom.