7. simulirana sjednica Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola

Sabornica

Služba za građane Hrvatskoga sabora u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje organizira sedmu Simuliranu sjednicu Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola na kojoj Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti (NN 85/15, 121/16, 99/18) postaje prijedlog zakona u proceduri i podloga za raspravu učenicima/zastupnicima.

Simulirajući zastupnički rad u Hrvatskom saboru - od rada u klubovima zastupnika i nadležnim odborima te na plenarnoj sjednici - učenici će provesti raspravu, podnijeti amandmane  i o njima glasovati.

Ove školske godine, 140 učenika/zastupnika dolazi  iz 23 srednje škole iz svih dijelova  Hrvatske. 

Simulirana sjednica Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola sadržajno i organizacijski najzahtjevniji je projekt Službe za građane Hrvatskoga sabora,  a Agencija za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti,obrazovanja i sporta u srednje škole ga   je uvela kao sastavni dio kurikuluma Građanskog odgoja i obrazovanja. 

Provođenjem edukativnih programa kao što je Simulirana sjednica Sabora za učenike srednjih škola, Hrvatski sabor  slijedi najbolje  tradicije europskih parlamenata u promicanju učenja  za aktivno i odgovorno građanstvo, želeći vlastitim primjerom pokazati kako državne institucije izvan sustava odgoja i obrazovanja mogu doprinositi razvoju demokratske političke kulture.
Sjednica se  održava  prema Poslovniku simulirane sjednice, sukladno ciljevima i planiranim ishodima Programa međupredmetnih i interdisciplinarnih sadržaja Građanskog odgoja i obrazovanja za učenike osnovnih. i srednjih škola.

Prije početka Sjednice bit će uručene nagrade učenicima pobjednicima online kviza “Koliko poznaješ Hrvatski sabor?”.