Europska udruga studenata prava - ELSA Hrvatska održava "Simulirani parlament"

dvorana Josipa Šokčevića

Europska udruga studenata prava - ELSA Hrvatska pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora održava 20. „Simulirani parlament“. Rasprava o temi "Prijedlog zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti" održat će se u srijedu 17. travnja 2019. u dvorani Josipa Šokčevića s početkom u 10.00 sati.

Uoči „Simuliranog parlamenta“ predviđene su izjave za medije u 9.40 sati ispred Bašćanske ploče.

"Simulirani parlament“ ove će godine okupiti stotinjak studenata pravnih fakulteta u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu i studente Upravnog studija Veleučilišta u Vukovaru. Cilj ovog projekta je poticanje studenata na argumentiranu raspravu sudjelovanjem u procesu usvajanja normativnog akta kao i njihovo upoznavanje s radom Hrvatskoga sabora.

Tema ovogodišnjeg ''Simuliranog parlamenta'' je "Prijedlog zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti" koji je odabran kako bi se među studentima promovirala važnost borbe protiv korupcije, nezakonitosti i drugih nepravilnosti. Hrvatska do usvajanja Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti u veljači ove godine nije imala cjelovit zakon koji bi na jedinstven način uređivao problematiku zaštite prijavitelja nepravilnosti već je takva zaštita bila uređena nizom odredbi u različitim zakonima. 

Iako su prijavitelji nepravilnosti iznimno važni akteri u borbi protiv korupcije, provedena istraživanja pokazala su da je hrvatska javnost nedovoljno upoznata sa sustavom prijave nepravilnosti. Ista istraživanja upućuju i na to da kod mnogih ispitanika prevladava strah od moguće stigmatizacije i diskriminacije u slučaju prijave bilo kakvog oblika nepravilnosti. 

Na otvaranju sjednice “Simuliranog parlamenta” studentima će se obratiti zastupnik Tomislav Sokol, savjetnik predsjednika Vlade RH Karlo Ressler i zamjenica pučke pravobraniteljice RH Tena Šimonović Einwalter.