10. simulirana sjednica Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola

Zagreb - Služba za građane Hrvatskoga sabora organizira 10. simuliranu sjednicu Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola koja će se održati u ponedjeljak 8. svibnja s početkom u 12.00 sati u Sabornici. Sjednica će se prenositi uživo putem YouTube kanala Internetske televizije Hrvatskoga sabora na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=wSmKSB1_hig. Predviđeno trajanje sjednice je 210 minuta.  

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković svečano će otvoriti sjednicu i učenicima zaželjeti uspješan rad, a na samome početku dodijelit će nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola koji su ostvarili najbolje rezultate na kvizu “Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“.

Simulirana sjednica Sabora za učenike srednjih škola sadržajno i organizacijski najzahtjevniji je edukativni program Službe za građane Hrvatskoga sabora koji se temelji na suradnji s obrazovnim institucijama diljem Hrvatske i predstavlja cjelogodišnji projekt učenika i njihovih profesora mentora. 

Na dnevnome redu 10. simulirane sjednice je "Zakon o zaštiti okoliša" i "Deklaracija o zaštiti okoliša u Republici Hrvatskoj" koje će učenici razmatrati simulirajući rad Sabora iznošenjem stajališta radnih tijela, raspravama u ime klubova zastupnika i pojedinačnim raspravama, iznošenjem, raspravom i glasovanjem o amandmanima sve do odlučivanja o tekstu konačnog prijedloga zakona, odnosno  donošenja zakona te deklaracije.    

Na ovogodišnjoj simuliranoj sjednici sudjeluje 151 učenik zastupnik i 2 učenice u ulozi tajnice i zamjenice tajnice simulirane sjednice, iz 41 škole iz svih krajeva Hrvatske. Učenici zastupnici raspoređeni su u 25 klubova zastupnika koji nose nazive po imenima škola iz kojih dolaze. Svaka škola sudjeluje s timom učenika koji će se predstaviti jednim izlaganjem ili u ime saborskog odbora ili u ime kluba zastupnika ili u pojedinačnoj raspravi. Oni učenici u školskom timu koji nemaju izlaganje imat će priliku replicirati na izlaganja drugih učenika. Takvim načinom rada učenici će vjerno simulirati rad stvarnog Sabora.   

Simulirajući rad zastupnika u Hrvatskome saboru, učenici srednjih škola na neposredan način usvajaju znanja o zakonodavnoj proceduri i tijeku donošenja zakona što za njih predstavlja dragocjeno iskustvo. Sudjelujući u radu simulirane sjednice učenicima se također podiže razina znanja o najvišem predstavničkom i zakonodavnom tijelu Republike Hrvatske te pruža mogućnost boljeg razumijevanja njegove uloge u životu građana. Simulirana sjednica se odvija prema vlastitom Poslovniku i općenito doprinosi razvoju demokratske političke kulture među mladima.

Program 10. simulirane sjednice za učenike srednjih škola, 8. svibnja 2023.

Dodjela nagrada predsjednika Sabora Jandrokovića nagrađenim učenicima i mentorima na kvizu „Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“