Božo Ljubić primio predstavnike Udruge bosanskih Hrvata „Prsten“

Zagreb - Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Božo Ljubić sastao se u srijedu s predstavnicima Udruge bosanskih Hrvata „Prsten“: predsjednikom Udruge Mijom Marićem, dopredsjednikom Udruge Pavom Zubakom, glavnim tajnikom Udruge Marjanom Biškićem i članom Kluba poduzetnika Udruge Ivicom Nuićem. 

Predstavnici „Prstena“ predstavili su djelovanje Udruge izrazivši želju za jačanjem suradnje sa saborskim odborom kako bi pitanje Hrvata iz Bosne i Hercegovine postalo sadržajnim dijelom rada Hrvatskoga sabora. Predsjednik Udruge Mijo Marić osvrnuo se na varijable koje bi se trebale ostvariti u suradnji s Republikom Hrvatskom, odnosno rješavanje pitanja Hrvata u Bosni i Hercegovini, pomoć Hrvatske kao članice Europske unije za ulazak Bosne i Hercegovine u Uniju te zajedničko djelovanje Hrvata u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj radi ostvarenja važnih strateških ciljeva.  

Sudionici sastanka složili su se kako je očuvanje političkoga subjektiviteta Hrvata u Bosni i Hercegovini prioritetni strateški interes i Hrvata u toj zemlji i samih država Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Gospodarska suradnja te suficit koji Hrvatska ostvaruje u trgovinskoj razmjeni s Bosnom i Hercegovinom dokaz su kako je zalaganje Hrvatske odnosno financijska potpora i investicije te političko zalaganje za ravnopravnu poziciju hrvatskoga naroda u BiH ujedno i investiranje u vlastiti gospodarski razvoj, smatraju predstavnici „Prstena“. Istaknuli su kako su spremni svoj gospodarski potencijal i humanitarno djelovanje, zajedno s institucijama Republike Hrvatske, institucijama Hrvata u BiH te institucijama Bosne i Hercegovine, staviti u funkciju održivoga opstanka Hrvata u BiH.

Na sastanku se razgovaralo i o nadolazećim lokalnim izborima u BiH zakazanima za listopad ove godine. Sudionici su se složili kako je neophodno postići političko zajedništvo stranaka koje okupljaju Hrvate u BiH prilikom kandidiranja zajedničkih kandidata za načelnike općina i općinska vijeća, posebice u onim mjestima gdje je hrvatska pozicija ranjiva. To se posebice odnosi na sve općine u entitetu Republike Srpske, većini općina u Srednjoj bosanskoj i Zeničko-dobojskoj županiji te ostalim općinama gdje bi zbog apsolutne ili relativne malobrojnosti mogli ostati bez legitimnoga predstavništva, rečeno je na sastanku.

Predstavnici „Prstena“ ukazali su i na opasnost oduzimanja imovine Hrvata u Republici Srpskoj osobama koje su protjerane ili izbjegle i čija je imovina devastirana, ako u skladu s donesenim propisom ne podmire porezne obveze u određenome roku.

Zahvalivši predstavnicima Udruge „Prsten“ na posjetu Hrvatskomu saboru, Ljubić je istaknuo kako je rješavanje pitanja Hrvata u Bosni i Hercegovini krucijalno i u interesu Republike Hrvatske, te kako će iskoristiti sve mogućnosti kako bi im se pružila politička potpora, uključujući potporu na njenom putu u Europsku uniju. Predsjednik Odbora zaključno je izvijestio predstavnike „Prstena“ kako je u pripremi tematska sjednica Odbora o pitanju Hrvata u Bosni i Hercegovini, na koju će i Udruga biti pozvana. 

Autor: Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske