Brasseur: Hrvatski političari moraju biti protiv netolerancije i govora mržnje

Zagreb - Predsjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Anne Brasseur pozvala je u petak hrvatske političare da se uoči predstojećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj glasno izjasne protiv retorike podjela i populizma, nesnošljivosti i govora mržnje.

- Mi kao izabrani političari odgovorni smo pridonositi stvaranju okruženja snošljivosti i poštivanja razlika u našim društvima, borbi protiv socijalnoga isključenja, diskriminacije pa čak i segregacije te promicati suživot. 

- U tom kontekstu, uoči predstojećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj želim naglasiti kako političari imaju posebnu odgovornost promicati uključivost, snošljivost i poštivanje. Sve demokratske političke snage moraju se glasno izjasniti protiv retorike podjela i populizma, nesnošljivosti i govora mržnje, istaknula je Brasseur u svom govoru pred zastupnicima u Hrvatskome saboru.

Brasseur, koja boravi u službenom posjetu RH, rekla je kako je Hrvatska tijekom više od 19 godina članstva potpuno iskoristila visoke standarde koje nudi Vijeće Europe na području funkcioniranja demokratskih institucija, zaštite i promicanja ljudskih prava i prava manjina, jačanja neovisnosti sudstva i borbe protiv korupcije kao i na području suzbijanja diskriminacije.

- Hrvatska je postigla izvanredan napredak u uspostavi demokratskih normi i praksi, naglasila je.

Međutim, kazala je kako u svim zemljama članicama Vijeća Europe bez iznimke još ima prostora za poboljšanje. - Važno je zadržati dinamiku reformi i nikad ne možemo uzeti zdravo za gotovo ono što smo postigli, napomenula je.

Prema njezinim riječima hrvatski uspjeh primjer je drugim zemljama regije na njihovu putu u europske integracije i pokazuje da se trud isplati.
Također je izrazila nadu da će nedavna presuda Međunarodnoga suda pravde u Hagu po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid pridonijeti procesu pomirenja te da neće stvoriti daljnje podjele.

Brasseur je ponovila pred saborskim zastupnicima riječi što ih je u četvrtak rekla svom domaćinu, predsjedniku Sabora Josipu Leki, odnosno da Vijeće Europe želi da Hrvatska što je prije ratificira revidiranu Socijalnu povelju i Istanbulsku konvenciju o borbi protiv nasilja nad ženama.

Predsjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe osvrnula se i na izazove s kojima se suočava Europa i za koje je potreban, kako je rekla, "koordinirani odgovor svih članica". To je prije svega suprotstavljanje pojavama ekstremizma i terorizma.

Prošlotjedni napad u Kopenhagenu i napadi u Francuskoj u siječnju bili su "udarac na same temelje naših društava. Za terorizam nema nikakva opravdanja i dužnost je naše organizacije da pridonosi pronalaženju djelotvorna odgovora na ovu prijetnju", kazala je. Istodobno, kao čuvar ljudskih prava, vladavine prava i demokracije Vijeće Europe mora osigurati usklađenost nužnih sigurnosnih odgovora država članica s najvišim standardima ljudskih prava, rekla je Basseur. 

videosnimka 
 

Autor: Hina