Čestitka predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa akademiku Milanu Mogušu

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora uputio je akademiku Milanu Mogušu čestitku u povodu njegovog ponovnog izbora na mjesto predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u kojoj stoji:

"U povodu Vašeg reizbora na mjesto predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti upućujem Vam, u ime zastupnika u Hrvatskom saboru i svoje osobno, iskrene čestitke.

Vaš ponovni izbor na dužnost predsjednika najviše znanstvene i umjetničke institucije u Republici Hrvatskoj predstavlja iznimnu čast, ali i veliku odgovornost s obzirom na važnu ulogu koju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, kao ishodište i rasadnik znanosti i znanstvenih spoznaja, ima u hrvatskom društvu.

Neprijeporna je činjenica da u suvremenim i razvijenim društvima znanje i znanstvena postignuća predstavljaju glavnu pokretačku i razvojnu snagu, a njihova primjena postaje glavnim kriterijem, temeljem kojega se države i društva dijele na siromašne i bogate, razvijene i nerazvijene.

Prihvaćajući taj općeprihvaćeni konsenzus, Republika Hrvatska se kroz svoje strateške razvojne dokumente programski odredila prihvaćajući činjenicu da su znanje, znanost i njihova produktivna primjena, temeljne i ključne razvojne poluge u svim sferama društvenog života, te da njihovo povezivanje s ostalim potencijalima u društvu, naročito gospodarskim, čini temeljnu pretpostavku razvijenog društva i konkurentnog gospodarstva.

Uvjeren sam kako će upravo Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, u sinergiji sa Sveučilištem i znanstvenim institutima, dati svoj obol u ostvarenju usvojenih programskih dokumenata, kojima je krajnji cilj osigurati u Republici Hrvatskoj stabilan gospodarski rast, zapošljavanje i bolji životni standard hrvatskih građana. 

U tom smislu, gospodine predsjedniče, dopustite mi da Vama i svim članovima Akademije izrazim najbolje želje za uspješnim i plodonosnim znanstveno-istraživačkim radom."

Autor: Ured predsjednika Sabora