Član Hrvatsko-islandske skupine prijateljstva Nevio Šetić primio islandskog veleposlanika Davidssona

Zagreb - Član Hrvatsko-islandske međuparlamentarne skupine prijateljstva Nevio Šetić sastao se s veleposlanikom Republike Island za Republiku Hrvatsku - sa sjedištem u Saveznoj Republici Njemačkoj - Ólafurom Davidssonom.

Zastupnik Nevio Šetić i veleposlanik Ólafur Davidsson razgovarali su o odnosima dviju zemalja, pristupanju Hrvatske Europskoj uniji te o strategijama za prevladavanje svjetske gospodarske krize. Sugovornici su se složili kako je potrebno uložiti velike napore kako bi se izbjegle najizraženije posljedice globalnih kretanja. Veleposlanik Ólafur Davidsson rekao je kako je Island proteklih godina bilježio veliki gospodarski rast zahvaljujući ekspanziji bankarskog sektora, liberaliziranom tržištu te bogatim izvorima hidro i geotermalne energije. Nažalost, dodao je, aktualna kriza imala je poguban učinak na islandsku ekonomiju. Islandska je vlada, u dogovoru s MMF-om, razradila strategiju stabilizacije ekonomije, no, zaključio je Davidsson, Islandu predstoji teška godina.

Član Hrvatsko-islandske međuparlamentarne skupine prijateljstva Nevio Šetić upoznao je gosta s mjerama štednje koje je Vlada RH predložila za sljedeću godinu, kako bi se smanjio deficit proračuna. Također, zastupnik je predstavio i tijek pregovora za pristupanje Hrvatske EU, rekavši kako se nada njihovom zaključenju do kraja 2009. godine. U okviru razgovora o regiji, zastupnik Šetić rekao je kako smatra da je europska perspektiva nužna za sve zemlje regije te da će uspjeh na tom putu ovisiti isključivo o jačanju demokratskih procesa u svakoj državi.

Sugovornici su se zaključno složili kako postoji veliki prostor za unaprjeđenje suradnje između Hrvatske i Islanda.

Autor: Služba za odnose s javnošću