Članovi Odbora za europske integracije primili izaslanstvo Parlamentarne skupštine BiH

Zagreb - Članovi Odbora za europske integracije Hrvatskoga sabora primili su u radni posjet izaslanstvo Povjerenstva za vanjsku politiku Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Obostrano je konstatirano da su odnosi dviju zemalja dobri, ali da ima puno prostora za njihovo poboljšavanje, posebice u svjetlu europskih integracija koje su zajedničko opredjeljenje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Članica Odbora za europske integracije Hrvatskoga sabora Marija Pejčinović Burić predstavila je glavne djelatnosti i strukturu Odbora. Iznijela je glavne hrvatske vanjskopolitičke prioritete: članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu, oko kojih je uspostavljen parlamentarni konsenzus. Upravo kao rezultat tog konsenzusa u Hrvatskome saboru osnovan je Nacionalni odbor, parlamentarno tijelo čiji je zadatak praćenje i nadgledanje čitavog tijeka pregovora, rekla je Burić. Istaknula je da se najteži dio posla tiče reformi, a najveći zadatak parlamenta je na usklađivanju zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom. Do kraja godine bit će doneseno 127 tzv. europskih zakona koji se donose u hitnom postupku, a ne manje bitna je i njihova implementacija, izjavila je Burić.

Predsjednik Povjerenstva za vanjsku politiku Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Slavko Matić rekao je da su vanjskopolitički ciljevi i prioriteti u BiH također punopravno članstvo BiH u euroatlantskim integracijama, da je to jedini mogući put koji nema alternativu i oko kojeg je uspostavljen široki nacionalni konsenzus. Izrazio je zadovoljstvo brzim putem napretka Hrvatske prema Europskoj uniji, primijetivši da će Bosni i Hercegovini hrvatska iskustva iz pregovora biti od velike pomoći. Bosna i Hercegovina potpisala je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je trenutačno u procesu ratifikacije kod država članica EU. Bosni i Hercegovini u 2009. godini predstoji dogovor oko ustavne reforme u cilju pronalaženja funkcionalnog i održivog rješenja za BiH, a koju bi podržala sva tri konstitutivna naroda u BiH, naglasio je Matić.

Razgovaralo se i o potrebi jačanja institucionalnih kapaciteta i dodatne edukacije stručnih službi radi njihove što bolje pripremljenosti za posao oko usklađivanja zakonodavstva, kao i o važnoj ulozi parlamenta u približavanju Europe građanima. Na kraju razgovora Marija Pejčinović Burić ponovila je da je Hrvatska voljna i otvorena za svaku vrstu suradnje i prenošenja iskustava susjednoj Bosni i Hercegovini.

Autor: Služba za odnose s javnošću