Članovi Odbora za obranu primili predstavnike vojno-diplomatskoga zbora akreditiranoga u Hrvatskoj

Zagreb - Članovi Odbora za obranu održali su u četvrtak sastanak s izaslanstvom vojno-diplomatskoga zbora (VDZ) akreditiranoga u Hrvatskoj koje je predvodio doajen VDZ-a, brigadni general Romano Fischer, vojni izaslanik Austrije u Hrvatskoj. 

U uvodnome dijelu sastanka predsjednik Odbora za obranu Igor Dragovan predstavio je rad, djelokrug i ustroj ovoga saborskog Odbora. Posebno se osvrnuo na aktivnosti i doprinos Odbora u modernizaciji i jačanju učinkovitosti hrvatskih Oružanih snaga te istaknuo kako je u saborskome Odboru za obranu u ovome segmentu uvijek postojala visoka razina političkoga konsenzusa. 

U središtu interesa predstavnika vojno-diplomatskoga zbora bila je mogućnost angažiranja hrvatskih oružanih snaga kao potpore policiji u kontroli državne granice u kontekstu aktualne izbjegličke krize te pitanje tehničke modernizacije hrvatskih oružanih snaga s obzirom na mala izdvajanja iz proračuna za obranu. 

- Hrvatska je pokazala veliku razinu humanosti i učinkovitosti u zbrinjavanju i prijevozu izbjeglica, rekao je Dragovan te dodao da prijedlozi mogućega uključivanja hrvatske vojske u ovome segmentu postoje, ali se o njima još treba raspravljati. Član Odbora Damir Krstičević govorio je o važnosti donošenja zakonskog okvira  u slučaju potrebe uključivanja vojske kao potpore policiji u kontroli granice, ali i istaknuo kako je u novonastalim okolnostima punim izazova poput ne samo izbjegličke krize nego i terorizma, kibernetičkoga terorizma, kriminala itd. važno učiniti što boljim i učinkovitijim cjelovit sustav nacionalne sigurnosti. 

Govoreći o proračunu za obranu koji je od 2008. do 2015. godine smanjen za skoro 1 milijardu kuna, Dragovan i Krstičević istaknuli su kako je za razvoj oružanih snaga izuzetno važno zadržati dosadašnju razinu izdvajanja, no iako su sredstva bila vrlo mala, Hrvatska je ipak puno učinila u modernizaciji svojih oružanih snaga. 

Zaključno, članovi Odbora za obranu i predstavnici vojno-diplomatskoga zbora dogovorili su daljnju razmjenu mišljenja i iskustava na području obrane. 
 

Autor: Služba za medije