Članovi Odbora za obranu sastali se s ministrom obrane Bugarske Nikolayem Nenchevom

Zagreb - Predsjednik Odbora za obranu Igor Dragovan, potpredsjednik Odbora Josip Đakić i članovi Odbora Miodrag Demo i Damir Krstićević održali su u ponedjeljak sastanak s ministrom obrane Bugarske Nikolayem Nenchevom  i izaslanstvom. Bugarsko izaslanstvo boravi u Hrvatskoj na poziv ministra obrane Republike Hrvatske.

Upoznavši uvodno ministra obrane Bugarske Nencheva s djelokrugom rada saborskoga Odbora za obranu, predsjednik Odbora Igor Dragovan istaknuo je kako se osim jačanja suradnje dvaju ministarstva obrane istodobno treba zalagati i za osnaživanje parlamentarne dimenzije suradnje na ovome području. 

– Suradnja parlamenata može otvoriti vrata resornoj politici za konkretniju suradnju u čemu imamo vrlo dobora iskustva, istaknuo je Dragovan.

Hrvatsku i Bugarsku veže duga zajednička povijest, bilateralni su odnosi jako dobri, no ipak nismo iskoristili sve potencijale, rekao je ministar obrane Nenchev. 

- Na području obrane kao zemlje partneri intenzivno surađujemo u okviru NATO-a, kazao je ministar Nenchev te istaknuo važnost razmjene mišljenja s hrvatskom stranom uoči sastanka na vrhu zemalja članica NATO-a u Varšavi. – Mogućnosti proširenja suradnje vidimo i u zajedničkoj obuci i školovanju naših vojnika te području vojne medicine, rekao je ministar.

Ministar Nenchev upoznao je članove saborskoga Odbora za obranu s nekoliko projekata vezanih uz jačanje obrambenoga kapaciteta Bugarske, posebno vezanih uz nabavu novih vojnih zrakoplova i vojnih brodova. Pritom je istaknuo kako je za bugarske obrambene potrebe ove godine iz proračuna izdvojeno 1,35 posto BDP-a. 

Tijekom razgovora istaknuta je važnost suradnje i na području zaštite granica zemalja regije zbog migracijske krize i terorizma te u tom kontekstu jačanja ne samo vojne već i obavještajne suradnje.
 

Autor: Služba za medije