Daniel Mondekar održao sastanak s potpredsjednikom bugarske Vlade Dončevom

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar primio je potpredsjednika Vlade Republike Bugarske i ministra europskih fondova i gospodarske politike Tomislava Dončeva.  
Sugovornici su razmijenili mišljenja o iskustvima dviju zemalja u korištenju fondova Europske unije. 
 
Potpredsjednik Vlade Republike Bugarske i ministar europskih fondova i gospodarske politike Tomislav Dončev predstavio je bugarski sustav za apsorpciju financijskih sredstava iz EU fondova, istaknuvši da je dostignuta stopa od 65 posto iskoristivosti. Dodao je da se većina javnih ulaganja kao i ključne reforme oslanjaju na financijska sredstva iz EU fondova.  
 
Bilo je riječi i o poteškoćama i izazovima s kojima se susreću dvije zemlje na području financiranja iz fondova s posebnim osvrtom na administrativne kapacitete za provedbu kompleksnih procedura. 
Hrvatska može puno naučiti od Bugarske u tom segmentu, istaknuo je predsjednik Odbora za europske poslove Mondekar. 
 
Daniel Mondekar u nastavku je ukratko predstavio aktivnosti Odbora te ulogu Sabora u europskim poslovima. Osvrnuo se i na aktualne europske programe i inicijative poput energetske unije, Digitalne Europe i Transatlantskoga trgovinsko-investicijskog sporazuma (TTIP) te dodao da su to sve teme o kojima će se raspravljati u Saboru. 

Autor: Služba za medije