Davor Božinović primio potpredsjednika Nacionalne skupštine Republike Koreje Kab Yoon Jeonga

Zagreb - Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Davor Božinović, zajedno s članovima odbora Gvozdenom Srećkom Flegom i Igorom Kolmanom, održao je danas sastanak s potpredsjednikom Nacionalne skupštine Republike Koreje Kab Yoon Jeongom i članovima korejskog izaslanstva. 

U uvodnom dijelu razgovora, potpredsjednik Nacionalne skupštine Koreje Kab Yoon Jeong i predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Davor Božinović složili su se  da su bilateralni odnosi Hrvatske i Koreje odlični, a jačanju parlamentarne suradnje svakako doprinose i česte razmjene posjeta na visokim razinama. S tim u vezi spomenut je najavljeni uzvratni posjet predsjednika Nacionalne skupštine Republike Koreje Hrvatskoj koji bi se trebao realizirati u srpnju ove godine.

Davor Božinović  osvrnuo se na dosadašnju gospodarsku suradnju dviju zemalja te istaknuo da na ovom području postoji još mnogo prostora i mogućnosti za njezino intenziviranje, posebice nakon što je Republika Koreja potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini s Europskom unijom.
 
– Republika Koreja svojim impresivnim razvojem koji se temelji na odličnom obrazovnom sustavu i znanstvenim istraživanjima može Hrvatskoj biti primjer te bi jačanje suradnje i razmjena iskustva u ovom području za našu zemlju bilo vrlo korisno, rekao je član Odbora Gvozden Srećko Flego. 

Osim  vrlo dobrih odnosa na bilateralnoj razini, član Odbora Igor Kolman podsjetio je kako Hrvatska i Koreja odlično surađuju i na multilateralnoj razini te je istaknuo važnost nastavka suradnje dviju zemalja u međunarodnim organizacijama, posebice u rješavanju važnih međunarodnih i sigurnosnih pitanja.  

Kab Yoon Jeong je izrazio zadovoljstvo skorašnjim otvaranjem hrvatskoga veleposlanstva u Republici Koreji kao i započetim pregovorima za sklapanje Sporazuma o zračnom prometu što će zasigurno još više doprinijeti jačanju odnosa dviju prijateljskih zemalja.
 

Autor: Služba za medije