Dragica Zgrebec primila ministra za prehranu i ruralni prostor njemačke Savezne pokrajine Baden-Württemberg Petera Hauka

Zagreb - Predsjednica Odbora za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj Dragica Zgrebec primila je ministra za prehranu i ruralni prostor njemačke Savezne pokrajine Baden-Württemberg Petera Hauka.

Središnje teme sastanka bile su reforme i usklađivanje zakonodavstva s pravnom stečevinom EU na području poljoprivrede te razvoj ruralnih sredina. Dragica Zgrebec objasnila je gostima način rada i djelokrug Odbora za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj. Istaknula je kako je do danas na području poljoprivrede učinjeno mnogo, no preostalo je još nekoliko reformi koje su tijeku, a koje su iznimno važne za podizanje konkurentnosti hrvatske poljoprivredne proizvodnje na zahtjevnom europskom tržištu. Izloživši strukturu poljoprivrednog zemljišta u RH, Dragica Zgrebec je kao najveće nedostatke izdvojila veliki postotak neobrađenog zemljišta te rascjepkanost posjeda. U tu svrhu, dodala je, donesen je i novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu te je osnovana i Agencija za poljoprivredno zemljište. Također, važniji projekti na kojima se intenzivno radi zasigurno su podizanje razine obrazovanja, poticanje mladih ljudi za rad u poljoprivredi te ulaganje u infrastrukturu u ruralnim sredinama.

Ministar za prehranu i ruralni prostor Savezne pokrajine Baden-Württemberg Peter Hauk rekao je da je Hrvatska na ovom planu učinila iznimno mnogo u posljednjih petnaestak godina. Kao posebno pozitivan pokazatelj izdvojio je povezivanje reformi poljoprivrede uz razvoj i očuvanje ruralnih sredina. Naglasio je da Baden-Württemberg snažno podupire Hrvatsku na njezinom putu za punopravno članstvo u EU. Posebno nas vezuju brojni hrvatski iseljenici koji žive u Baden-Württembergu, zaključio je, a koji su najbolji veleposlanici Hrvatske u toj njemačkoj saveznoj pokrajini.

Autor: Služba za odnose s javnošću