Franjo Lucić primio izaslanstvo Odbora za poljoprivredu i hranu bugarskoga parlamenta

Zagreb - Predsjednik Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora Franjo Lucić i članovi Odbora održali su danas sastanak s izaslanstvom Odbora za poljoprivredu i hranu Narodnoga sobranja Republike Bugarske koje je predvodio predsjednik Odbora Rumen Hristov.

Predstavivši rad saborskoga Odbora za poljoprivredu, Franjo Lucić govorio je o aktualnim problemima u hrvatskoj poljoprivrednoj proizvodnji te se posebno osvrnuo na one nastale nakon ulaska Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije. – Mala poljoprivredna gospodarstva u ovakvoj konkurenciji nalaze se u vrlo teškoj situaciji, a naš je interes spriječiti njihovo propadanje, oživjeti hrvatsko selo i potaknuti mlade ljude na poljoprivrednu proizvodnju, rekao je Lucić. – U cilju zaštite malih gospodarstava pristupilo se  promjeni ili donošenju novih zakonskih rješenja, među kojima treba istaknuti Zakon o poljoprivrednom zemljištu i Zakon o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, dodao je Lucić.  

Predsjednik Odbora za poljoprivredu i hranu bugarskoga parlamenta Rumen Hristov rekao je kako se i Bugarska suočava s problemom propadanja malih gospodarstava te jačanja velikih poljoprivrednih proizvođača.  – Ovakva situacija ne doprinosi održivoj poljoprivrednoj proizvodnji, istaknuo je Hristov. Dodao je kako je važno da mlade i male države članice EU-a, kao što su Hrvatska i Bugarska, što čvršće surađuju na rješavanju ovakvih pitanja i međusobno se podržavaju kako bi u zaštiti poljoprivredne proizvodnje mogle ojačati svoju poziciju prema većim i starim članicama EU-a. 

Razmatrajući stanje bilateralnih odnosa, predsjednici dvaju Odbora Lucić i Hristov ustvrdili su da Bugarska i Hrvatska imaju tradicionalno vrlo dobre i prijateljske odnose, a suradnja na parlamentarnoj razini također je odlična. Složili su se kako daljnja razmjena iskustava u području poljoprivredne proizvodnje može biti korisna za obje države. - Poljoprivreda zaslužuje puno veću pozornost javnosti, medija i politike jer proizvodnja hrane i problem pitke vode postaju sve važniji ne samo u našim dvjema zemljama nego u Europi i svijetu općenito, istaknuo je Hristov.

Izaslanstvo Odbora za poljoprivredu i hranu Narodnoga sobranja Bugarske svoj boravak u Hrvatskoj u utorak nastavlja posjetom poljoprivrednim poduzećima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Zadarskoj županiji.
  
 
 

Autor: Služba za medije