Frano Matušić primio predstavnike Europskog odbora pokrajinskog parlamenta Baden-Württemberga

Zagreb - Predsjednik Skupine prijateljstva u Hrvatskome saboru za Saveznu Republiku Njemačku Frano Matušić s članovima Skupine prijateljstva održao je sastanak sa zamjenikom predsjednika Europskog odbora pokrajinskog parlamenta Baden-Württemberga Michaelom Theurerom i članovima Odbora.

Sugovornici su se složili da su odnosi Hrvatske i pokrajine Baden-Württemberg sadržajni i prijateljski, među ostalim, i zbog velikog broja Hrvata koji žive u toj njemačkoj pokrajini. Predsjednik Skupine prijateljstva u Hrvatskome saboru za Saveznu Republiku Njemačku Frano Matušić upoznao je goste s vanjskopolitičkim ciljevima RH – skorim pristupanjem NATO savezu te završetkom pregovora s EU do kraja iduće godine. Hrvatski sabor će do kraja ove godine, dodao je, usvojiti još 26 zakonskih prijedloga čime bi se ispunila kvota od predviđenih 121 „europskih zakona“ za ovu godinu. Članovi pokrajinskog parlamenta Baden-Württemberga rekli su da, iako je za pregovore zadužena državna razina, Baden-Württemberg pozdravlja što skorije pristupanje Hrvatske Europskoj uniji.

Središnje teme sastanka bile su gospodarska i kulturna suradnja te razmjena na području obrazovanja. Predsjednik Europskog odbora pokrajinskog parlamenta Baden-Württemberga Michael Theurer izdvojio je projekt „Dunavska konferencija“ kojim se gospodarski povezuju zemlje iz podunavskog bazena. Dogovoreno je i iniciranje niza projekata kojima bi se produbila suradnja pojedinih hrvatskih županija, gradova i općina s partnerima iz Njemačke.

Zastupnik njemačke nacionalne manjine u Hrvatskome saboru Nazif Memedi upoznao je goste s aktivnostima njemačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj koja ima skoro 3000 pripadnika. Sastanak je zaključen dogovorom o daljnjoj suradnji i poticanju povezivanja gradova i općina s teritorija Republike Hrvatske i pokrajine Baden-Württemberg.

Autor: Služba za odnose s javnošću