Gjurković se založio za ravnopravniju zastupljenost Hajduka i Splita u Hrvatskome nogometnom savezu

Split - Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora Srđan Gjurković u ponedjeljak je najavio da će kao saborski zastupnik iz Splita zatražiti hitno uvrštavanje u saborsku proceduru prijedlog izmjena Zakona o sportu kojima se traži ravnopravnija zastupljenost nogometnih prvoligaša Hajduka i Splita u tijelima Hrvatskoga nogometnog saveza. 

- Split i Hajduk kao nogometni klubovi ne moraju voditi Hrvatski nogometni savez, ali se moraju ipak za nešto pitati, poručio je Gjurković s okrugloga stola pod nazivom "Zakonodavna osnova za spas hrvatskog nogometa".

Prijedlog izmjena Zakona o sportu izradila je skupina splitskih pravnih stručnjaka na poticaj nogometnoga kluba Hajduka i udruge Naš Hajduk, uz sudjelovanje predstavnika Grada Splita i navijačkog kluba Torcide. Prijedlogom se zagovara da svaki sportski klub koji sudjeluje u najvišem rangu natjecanja, odnosno u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi, treba imati po dva predstavnika u Skupštini Hrvatskoga nogometnog saveza, čime bi se dva splitska prvoligaša, Hajduk i Split, doveli u ravnopravniju poziciju u odlučivanju.

Također se predlaže da Republika Hrvatska, jedinice lokalne i područne samouprave i Grad Zagreb, koji imaju dionice u sportskim dioničkim društvima, mogu ugovorom prenijeti upravljačka prava na dioničara u cijelosti ili djelomično na udrugu navijača. Prijedlogom se traži transparentnost u poslovanju sportskih klubova te da osoba kojoj je pravomoćnom presudom zabranjeno prisustvovanje ili odlazak na određena natjecanja ne može u razdoblju od tri godine "sudjelovati u sportskim natjecanjima, organizirati i voditi sportska natjecanja, obavljati stručne poslove u sportu, sudjelovati u radu skupštine ili tijela upravljanja Hrvatskog olimpijskog odbora, nacionalnog sportskog saveza, sportske udruge ili trgovačkog društva, niti može biti ovlaštena za zastupanje pravne osobe".

Gjurković smatra da je prijedlog zakonskih izmjena sadržajno dobro napravljen i u skladu s europskim direktivama o pravednosti i transparentnosti u sportu. - Pokrenut ću postupak da se prijedlog uvrsti u hitnu saborsku proceduru, za što trebam prikupiti 15 potpisa saborskih zastupnika, a posebno ću se angažirati među zastupnicima iz Dalmacije, najavio je Gjurković.

Prihvati li se njegova inicijativa, Gjurković smatra da bi cijeli postupak mogao završiti već u ožujku. Također, vjeruje da će to doprinijeti ubrzanju donošenja novoga sveobuhvatnog Zakona o sportu, o čemu bi rasprava mogla završiti krajem ljeta.

Sudionici okrugloga stola najčešće su isticali potrebu ravnopravnije zastupljenosti splitskih prvoligaša u Hrvatskome nogometnom savezu i veću financijsku disciplinu u poslovanju sportskih klubova kako bi novac poreznih obveznika bio usmjeren u treniranje mladih i unapređenje hrvatskoga sporta i nogometa.
 

Autor: Hina/Služba za medije