Glavni tajnik OESS-a Jan Kubiš sastao se s dužnosnicima Hrvatskoga sabora

Zagreb - U sklopu posjeta Hrvatskom saboru, glavni tajnik OESS-a Jan Kubiš sastao se danas s potpredsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem, potpredsjednikom Odbora za vanjsku politiku mr.sc. Nikolom Ivanišem i voditeljem Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Toninom Piculom.
Teme triju odvojenih sastanka bile su: povratak izbjeglica, prava manjina, suradnja s Međunarodnim sudom u Haagu, zakonodavne reforme i suradnja Hrvatske sa susjednim zemljama u suzbijanju terorizma, trgovina ljudima, narkoticima i oružjem.
Potpredsjednik Sabora Luka Bebić istaknuo je kako Vlada Republike Hrvatske ulaže velike napore za rješavanje tih pitanja, a prvi rezultati glede povratka izbjeglica i njihove imovine bit će vidljivi već tijekom prve polovice ove godine. 
Komentirajući novopristigle optužnice iz Haaga, potpredsjednik Sabora naglasio je kako Hrvatska ne može prihvatiti neke kvalifikacije navedene u optužnicama, ali da će u duhu dobre suradnje na temelju Ustavnog zakona i Statuta Tribunala, sporna pitanja osporavati pred sudom.  Tom je prilikom konstatirao kako se pred Hrvatsku, za razliku od drugih zemalja, postavljaju vrlo viskoki zahtjevi, ali da Hrvatska to, u sklopu razvoja, prihvaća kao izazov.
Potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora mr.sc. Nikola Ivaniš, prilikom susreta s glavnim tajnikom OESS-a, naglasio je važnost dobrosusjedskih odnosa u zajedničkoj borbi protiv terorizma i ilegalne trgovine drogom i oružjem, te istaknuo ulogu Hrvatske kao predvodnice među zemljama regije zbog visokog stupnja njezine unutarnje političke stabilnosti.
Pohvalivši vrlo kvalitetnu suradnju Hrvatske i OESS-a, voditelj Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Tonino Picula, istaknuo je važnost ove godine za hrvatske napore u procesima europskih integracija, te pripreme za pregovore za članstvo u Europskoj uniji.
Glavni tajnik OESS-a  Jan Kubiš izrazio je veliko zadovoljstvo iznesenim stavovima hrvatskih dužnosnika i jasnom odlučnošću da se sva sporna i otvorena pitanja riješe što prije i na što kvalitetniji način. Iz svega navedenog, Kubiš je zaključio kako je jasno da Vlada Republike Hrvatske ima vrlo ambiciozan europski program za čije ostvarenje OESS nudi pomoć i suradnju.