Goran Marić primio veleposlanika Države Izrael u Republici Hrvatskoj Yosefa Amranija

Zagreb - Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora i voditelj skupine prijateljstva Hrvatska – Izrael u Hrvatskome saboru Goran Marić primio je u posjet veleposlanika Države Izrael u Republici Hrvatskoj Yosefa Amranija.

Izraelski veleposlanik informirao je Gorana Marića o tijeku završnih priprema pred nadolazeći posjet predsjednika Hrvatskoga sabora Luke Bebića s izaslanstvom Izraelu. Naglasio je da je taj posjet izuzetno važnan, ne samo gledajući njegovu parlamentarnu dimenziju, već i kao davanje vjetra u leđa gospodarskoj suradnji, koja nije na zadovoljavajućoj razini. Izrazio je uvjerenje da upravo parlamenti mogu potaknuti bolje odnose među zemljama i u njih unijeti osim političkih sadržaja i one gospodarske. Izvijestio je i o prošlotjednom posjetu Izraelu Predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića i dogovorima o projektima od zajedničkog interesa, posebice uspostavljanju direktnih letova između Hrvatske i Izraela. Također, istaknuta je mogućnost organizacije seminara za poslovne ljude iz Hrvatske i Izraela kako bi se vidjelo koje su mogućnosti za gospodarsku suradnju i investiranje, odnosno za koje su proizvode i usluge zainteresirani jedni i drugi. Potencijali za suradnju između Hrvatske i Izraela golemi su, ona je moguća u znanosti i tehnologiji, medicinskim istraživanjima, farmaceutskoj industriji, turizmu, poljoprivrednoj tehnologiji, sustavu navodnjavanja, naglasio je Amrani.

Goran Marić zahvalio je izraelskom veleposlaniku na detaljnim informacijama vezanim uz pripremu puta visokog saborskog izaslanstva u Izrael, u kojem je i on kao voditelj skupine prijateljstva Hrvatska – Izrael u Hrvatskome saboru. Istaknuo je da se odnosi dviju zemalja najbolje ogledaju kroz njihove političke i gospodarske odnose. "Hrvatska i Izrael nisu ni približno iskoristili potencijal gospodarskih odnosa, posebice stoga jer su politički odnosi odlični", rekao je Marić. Izrazio je optimizam što se otvorila mogućnost direktnog zračnog povezivanja Hrvatske i Izraela, što će potaknuti ne samo više turističkih posjeta s jedne i druge strane, već i povezivanje gospodarstva i poslovnih ljudi. "Prometna komunikacija je pretpostavka za bilo kakvu suradnju i to će se u budućnosti pokazati itekako opravdanim, posebice znajući veliki interes hrvatskih građana za turistički posjet Izraelu", rekao je Marić. Naglasio je da hrvatskim i izraelskim privrednicima u prvom redu nedostaje informacija što priječi realizaciju poslovnih pothvata i to je ono što treba promijeniti.

Autor: Služba za odnose s javnošću