Gordan Jandroković, Neven Mimica i Đurđa Adlešić primili izaslanstvo Senata Republike Čile

Zagreb - Gordan Jandroković, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora, sa članovima Odbora, primio je u službeni posjet izaslanstvo Senata Republike Čile, predvođeno predsjednikom Senata, senatorom Sergiom Romerom Pizarrom.

Jandroković je ustvrdio da dvije zemlje imaju odlične bilateralne odnose i izrazio uvjerenje da će i ovaj posjet doprinijeti njihovom daljnjem produbljivanju, posebice međuparlamentarne suradnje. Naglasio je da Hrvatska sa zahvalnošću pamti da je upravo Čile bio prva država Latinske Amerike koja je priznala neovisnost Hrvatske. Posebnost u odnosima je svakako brojna hrvatska zajednica koja živi u Čileu i koja je vrlo dobro integrirana u čileansko društvo, te predstavlja najbolju poveznicu u odnosima dviju država. Iznio je prioritete hrvatske vanjske politike koji su  članstvo u EU i NATO, čime se rješavaju ekonomsko-razvojna pitanja, te ona sigurnosna. 

Sergio Romero Pizarro istaknuo je važnost ovog posjeta kojem je službeni Čile želio dati značaj upravo činjenicom da prvi put Hrvatski sabor posjećuje jedan predsjednik Senata. Rekao je da se Republika Čile želi više približiti regiji centralne Europe kao jednom od svojih interesnih područja, dodavši da čileanski Kongres ima stalnu misiju pri Europskom parlamentu i izgrađuje ugovorne odnose sa EU. Sergio Romero Pizarro dotaknuo se i pitanja mogućih investicija i međusobnog ulaganja dviju država, napomenuvši da je Čile zainteresiran ulagati u hrvatske luke. Jandroković je rekao da je Hrvatska apsolutno zainteresirana za produbljivanje gospodarske suradnje i moguća ulaganja, pri čemu Hrvatska Čileu može biti ulaz u regiju centralne Europe.  

Izaslanstvo Senata Republike Čile primio je i Neven Mimica, predsjednik saborskog Odbora za europske integracije sa članovima Odbora. Mimica je govorio o postojanju snažne parlamentarne dimenzije procesa ulaska Hrvatske u EU, temeljene na postignutoj političkoj suglasnosti svih parlamentarnih stranaka, čime se proces reformi i pregovora ubrzava i realno je očekivati da bi oni mogli završiti 2008. godine, a 2009. godine Hrvatska bi i formalno postala članica EU. Naglasio je da je uz reforme i pregovore o članstvu, treći paralelni i zajednički posao hrvatske Vlade i Parlamenta onaj vezan uz komunikacijsku strategiju za dobivanje podrške javnosti.

U susretu sa Đurđom Adlešić, potpredsjednicom Hrvatskoga sabora i voditeljicom Hrvatsko-čileanske međuparlamentarne skupine prijateljstva u Hrvatskom saboru razmijenjeni su pozivi skupina prijateljstava za parlamentarne posjete. Đurđa Adlešić izjavila je da hrvatska država visoko cijeni bezrezervnu podršku čileanskog naroda i države iskazanu Hrvatskoj u najtežim trenucima  nedavne prošlosti.